Nem bírtak a franciákkal női Euroliga-csapataink

2004.02.05. 09:57
Franciaországban szenvedett vereséget a női kosárlabda Euroliga tizennegyedik fordulójában mindkét magyar résztvevő: a Sopron a Bourges otthonában, a Pécs a Valenciennes vendégeként maradt alul. A két együttes egyaránt nyolc győzelemmel és öt vereséggel áll csoportjában, de a zárófordulót a nyolcasában az első helyre is esélyes Pécs várja kedvezőbb pozícióból.
Nagyszerűen kezdtek a soproniak a Bourges otthonában a női kosárlabda Euroliga tizenharmadik fordulójában, hiszen a teltházat jelentő háromezer néző meglepetésére 6-0-ra elhúztak. Az ellenfél még a nyitónegyedben utolérte a lendületesen támadó magyarokat, majd a folytatásban egy 17-2-es rohammal elhúzott a sorozat háromszoros győztese. A vendégcsapatban csak az előző forduló legjobbjává választott szerb-montenegrói Kovacevic nyújtott elfogadható teljesítményt. A félidőben 42-30 volt az állás.

Ötödik helyen a Sopron

A térfélcserét követően nem sikerült faragni a különbségen, mivel a palánk alatt támadásban és védekezésben is sokkal eredményesebben dolgozott a rivális. Natalia Hejkova együttese az utolsó felvonásban már nem tudott újítani, s ez azt jelentette, hogy a franciák alaposan visszavágtak a novemberi, 58-57-es vereségért.

A 8/5-ös mérlegnél tartó, csoportjukban jelenleg ötödik soproniak egy hét múlva, a zárófordulóban a cseh USK Praha együttesét fogadják. A negyeddöntőbe a csoport első négy helyezettje lép, erre még van esélye az Orsinak.

Összesítésben a Valenciennes a jobb

Nem járt jobban a másik, szintén Franciaországban túrázó magyar Euroliga-gárda, a Pécs sem. A MiZo-Pécsi VSK-t zsúfolásig telt nézőtér és pokoli hangulat várta, ennek ellenére Iványi triplája nyitotta meg a találkozót. A kezdeti lendületet többek között az elmúlt két idény legjobbjává választott belga Wauters törte meg, így az első negyed végén már az USVO vezetett. A PVSK egy pontra felzárkózott a folytatásban, de a sérült centereket - az amerikai Andersont és a bolgár Branzovát - pótló Keller és Ambrus ekkor már a kipontozódás szélén álltak. A hazai pálya lejtett az USVO-nak, a vitatható bírói döntések ellen tiltakozó Rátgéber László technikai hibát is kapott, és a legutóbb döntős Valenciennes a nagyszünet (49-36) után még jobban beleerősített.

A záró játékrészben már hengerelt a fanatikus közönsége által űzött rivális, s végül nyolc ponttal nagyobb különbséggel vágott vissza a Pécset elszenvedett 80-72-es vereségért. Ez azt jelenti, hogy pontegyenlőség esetén a Valenciennes előrébb lesz majd a végelszámolásnál. Rátgéber László csapata így csak akkor szerezheti meg a vágyott csoportelsőséget, ha a franciák az utolsó fordulóban, a Valencia ellen elvesztenék hazai veretlenségüket. A másik nyolcasban szereplő Sopronhoz hasonlóan 8/5-ös mérlegnél tartó - de jelenleg második - pécsiek jövő szerdán a cseh Brnót fogadják az utolsó körben.

Női kosárlabda Euroliga, 13. forduló
A-csoport
CJM Bourges (francia) - Euroleasing-Orsi Sopron 80-63 (18-18, 24-12, 17-16, 21-17)
SCP Ruzomberok (szlovák) - UMMC Jekatyerinburg (orosz) 77-85
Universitat FC Barcelona (spanyol) - Aix-en-Provence (francia) 57-64
A Chieti-USK Praha mérkőzést csütörtökön játsszák

B-csoport
US Valenciennes (francia) - MiZo-Pécsi VSK 97-72 (24-19, 25-17, 23-20, 25-16)
A Gdynia-Szamara, a Valencia-Vilnius és a Parma Brno mérkőzéseket csütörtökön játsszák