Taróczy lemondott tisztségeiről

2004.02.06. 16:45
Taróczy Balázs, a Magyar Tenisz Szövetség szakmai igazgatója és a Davis Kupa-csapat kapitánya lemondott posztjáról. A volt wimbledoni bajnok viszont nem szakad el teljesen a szövetségtől.
Taróczy Balázs, a Magyar Tenisz Szövetség szakmai igazgatója és a Davis Kupa-csapat kapitánya lemondott posztjáról. Berényi János elnök sajnálja a volt kiváló játékos döntését, de közölte, hogy Taróczy nem szakad el teljesen a szövetségtől.

Nem értett egyet az elnökség döntéseivel

Az elnökség felkérte a szakmai bizottságot, egy héten belül tegyen javaslatot az új vezetőedző és egyben DK-kapitány személyére.

"Már novemberben jeleztem, hogy lemondok, Berényi elnök úr azonban arra kért, hogy gondoljam át elhatározásomat. Ezután hosszú ideig Ausztráliában tartózkodtam, s mára kiderült, hogy azóta sem változott semmi - mondta az MTI-nek az egykori wimbledoni bajnok. - Az a képtelen helyzet állt elő, hogy az elnökség többsége szakmai ügyekben hozott döntéseket, holott véleményem szerint, nem ez a dolga. Szerintem az lenne a feladata, hogy megteremtse a feltételeket az eredményes munkához. Legutóbb például a klubtámogatási rendszerről született olyan határozat, amellyel nem tudok egyetérteni, ezért döntöttem úgy, hogy nincs értelme a folytatásnak."

Taróczy elmondta, hogy nem szakad el a szövetségtől, továbbra is ő szervezi a Raiffeisen Grand Prix-sorozatot, s természetesen folyamatosan részt vesz az iskolai teniszoktatás szervezésében.

Az elnök sajnálja a lemondást

"A nulláról indultunk, s ma már több mint tízezer gyerek teniszezik az iskolákban" - jelezte Taróczy.

"Nagyon sajnálom, hogy Taróczy távozott - fogalmazott Berényi János. - Amikor több éves meggyőzés eredményeként sikerült őt megnyerni ennek a feladatnak, reméltem, személye, tekintélye, nimbusza lesz a garancia arra, hogy a szövetség elnöksége, a magyar tenisztársadalom maximálisan elfogadja, támogatja őt és egyetlen wimbledoni bajnokunk a tapasztalataival, felkészültségével új utat mutathat, sokkal szélesebb alapokra építve fejlesztheti a hazai teniszt. Sajnálom, hogy Taróczy Balázsnak az elnökség többségét nem sikerült meggyőznie a szakmai elképzelései, céljai helyességéről, munkája hosszú távú eredményességéről."

Berényi hozzátette, mint a Nemzeti Sportszövetség elnöke is szomorúan tapasztalja, hogy a hazai sporttársadalom egyre frusztráltabb, megosztottabb, ami döntően az alulfinanszírozottságra, az állandó forráshiányra vezethető vissza.

A pénz körül van a vita

"A Magyar Tenisz Szövetségben is a pénzek elosztása állt a viták hátterében. Próbáltam Taróczy Balázst maradásra bírni és annyit sikerült elérni, hogy nem szakad el teljesen a szövetségtől. A Sport 21 programban koordinálói feladatokat vállal, továbbra is segíti, felügyeli az egyre sikeresebb iskolatenisz-programunkat és szponzorok bevonásával hazai rendezésű, világranglista-pontot adó versenyeket szervez a szövetséggel közösen" - nyilatkozott az elnök.

Kiemelte: a szövetség elnökségének gondoskodnia kell Taróczy utódjáról, ezért a vezetőség felkérte a szakmai bizottságot, egy héten belül tegyen javaslatot az új vezetőedző és egyben Davis Kupa-kapitány személyére, akinek megbízása az elnökség mandátumának lejártáig, azaz 2004. december 31-ig szól.