Kemény Dénes elégedetlen az olimpiai kiemeléssel

2004.02.10. 17:40
A férfi vízilabdázók már az olimpiai torna lebonyolítása miatt aggódnak, a nők ellenben még csak most szállnak vízbe az athéni részvételért. Kemény Dénes és Faragó Tamás abból az alkalomból latolgatta az esélyeket, hogy a vízilabda-szövetség és a Hewlett-Packard újabb együttműködési megállapodást írt alá.
A bírók miatt nem fél dr. Kemény Dénes, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya az olimpiai torna előtt. A szakember a Brazíliában zajlott előselejtező tornán járt legutóbb, de mint mondta, nem a csapatok játéka, hanem a "körítés" érdekelte Keményt. "A bírók teljesítménye hullámzó volt, de más aggasztó jelenséget nem tapasztaltam" - mondta a vízilabda-szövetség keddi tájékoztatóján a kapitány, érzékeltetve, sportágában a parti erőviszonyok sokszor legalább akkora jelentőséggel bírnak, mint a vízben mutatott teljesítmény.

A női válogatott imperiai menetrendje
Február 24., kedd: Magyarország-Spanyolország
Február 25., szerda: Magyarország-Olaszország
Február 26., csütörtök: Magyarország-Új-Zéland
Február 27., péntek: Magyarország-Brazília
Furcsa kiemelés, bizonytalan lebonyolítás

Az athéni torna sorsolása előtti kiemelésről szólva Kemény elsősorban nem azt nehezményezte, hogy a magyar csapat a második kalapba kerülne, inkább azt kifogásolta, hogy nagyon eltérő nehézségű csoportokat húzhatnak ki. "A szerb, horvát, amerikai, orosz csapat mellé bekerülő válogatott még ha tovább is lép, jóval nehezebb mérkőzések árán jut az elődöntőbe, mint a másik hatos továbbjutója" - mondta Kemény.

Eddig az is kérdéses volt, hogyan bonyolítják le az olimpiai vízilabda-tornát. "A jelenlegi állás szerint a csoportok első három helyezettjei jutnak tovább" - tisztázott Martin György, a Magyar Vízilabda Szövetség (MVSZ) elnöke. A hatosok első helyezettjei automatikusan jutnak az elődöntőbe, a második és harmadik helyezettek keresztbe játszanak a fináléért. A sorsolást bő egy hét múlva, jövő pénteken tartják.

A nőknek az első meccs lesz a legfontosabb

A nők kapitánya egyelőre a kvalifikáción töri a fejét, bár Faragó Tamás biztosnak tűnt a részvételben. "Ez a csapat négy éve az athéni részvételért küzd, és most meg a lelki egyensúly is - mondta az egykori klasszis, de hozzátette - női vízilabdáról van szó, itt minden megtörténhet."

Az olaszországi verseny 24-én kezdődik, és az már biztos, hogy a két csoportelső automatikusan az elődöntőbe jut - és utazhat Athénba. Faragó szerint rögtön az első mérkőzés lesz a legfontosabb, ha a spanyolok elleni rangadót hozzák Primász Ágiék, a kapitány szerint már biztos a kijutás.

Újabb megállapodás

A keddi sajtótájékoztatóra az MVSZ és a Hewlett-Packard újabb megállapodása adott alkalmat. A számítástechnikai cég - igaz, eltérő nevek alatt - már tíz éve támogatja a hazai vízilabdát, és most ezt a kapcsolatot újították meg a felek.