Judit
3 °C
6 °C

Elindult az USA történetének legnagyobb doppingpere

2004.02.12. 21:59
Többhavi nyomozás után a San Franciscó-i bíróságon megkezdődött a THG-használaton ért amerikai sportolók pere. Az ügyészek olyan világhírű, THG-vel lebukott hallgatnak ki, mint a világbajnoki címeitől megfosztott futónő, Kelli White vagy a baseballozó Jason Giambi.
Többhavi nyomozás után a San Franciscó-i bíróságon megkezdődött az Egyesült Államok sporttörténelmének legnagyobb doppingpere. Eddig egyetlen sportoló ellen sem emeltek vádat.

A BALCO nevű cég után nyomoznak

Az ügyészek főként olyan hírességeket kívánnak meghallgatni, akik kapcsolatban álltak a új, tetrahidrogesztrinon (THG) nevű szert kifejlesztő kaliforniai laboratóriummal (BALCO). A vállalatvezető, Victor Conte tevékenységéről eddig mintegy 40 amerikai profi sportolót hallgattak ki, köztük a doppinghasználaton ért Kelli White-ot, a párizsi atlétikai világbajnokságon 100 és 200 méteren diadalmaskodó sprintert, Kevin Toth vb-negyedik súlylökőt, valamint a baseballos Jason Giambit (New York Yankees). A BALCO ügyfele volt többek között Marion Jones és Tim Montgomery sprinter-házaspár is.

Ivan Lendl is a BALCO kliense volt

Az első THG-s lebukás tavaly októberben az Európa-bajnok Dwain Chambers brit atlétasztár nevéhez fűződik.

A korábban jazz-zenészként 15 albumon közreműködő Conte a 80-as években váltott át a sport színpadára. San Francisco mellett létrehozta a Bay Area Laboratory Co-Operative (BALCO) nevű táplálék-kiegészítőket előállító céget, amely baseballozókat, amerikaifutballistákat, atlétákat, továbbá teniszezőket (például Ivan Lendlt) látott el készítményekkel.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.