Elindult az USA történetének legnagyobb doppingpere

2004.02.12. 21:59
Többhavi nyomozás után a San Franciscó-i bíróságon megkezdődött a THG-használaton ért amerikai sportolók pere. Az ügyészek olyan világhírű, THG-vel lebukott hallgatnak ki, mint a világbajnoki címeitől megfosztott futónő, Kelli White vagy a baseballozó Jason Giambi.
Többhavi nyomozás után a San Franciscó-i bíróságon megkezdődött az Egyesült Államok sporttörténelmének legnagyobb doppingpere. Eddig egyetlen sportoló ellen sem emeltek vádat.

A BALCO nevű cég után nyomoznak

Az ügyészek főként olyan hírességeket kívánnak meghallgatni, akik kapcsolatban álltak a új, tetrahidrogesztrinon (THG) nevű szert kifejlesztő kaliforniai laboratóriummal (BALCO). A vállalatvezető, Victor Conte tevékenységéről eddig mintegy 40 amerikai profi sportolót hallgattak ki, köztük a doppinghasználaton ért Kelli White-ot, a párizsi atlétikai világbajnokságon 100 és 200 méteren diadalmaskodó sprintert, Kevin Toth vb-negyedik súlylökőt, valamint a baseballos Jason Giambit (New York Yankees). A BALCO ügyfele volt többek között Marion Jones és Tim Montgomery sprinter-házaspár is.

Ivan Lendl is a BALCO kliense volt

Az első THG-s lebukás tavaly októberben az Európa-bajnok Dwain Chambers brit atlétasztár nevéhez fűződik.

A korábban jazz-zenészként 15 albumon közreműködő Conte a 80-as években váltott át a sport színpadára. San Francisco mellett létrehozta a Bay Area Laboratory Co-Operative (BALCO) nevű táplálék-kiegészítőket előállító céget, amely baseballozókat, amerikaifutballistákat, atlétákat, továbbá teniszezőket (például Ivan Lendlt) látott el készítményekkel.