Olaszországot sokkolták Pantani búcsúüzenetei

2004.02.16. 12:23
Olaszország döbbenten áll a harmincnégy esztendős korában elhunyt kerékpáros Marco Pantani halála előtt. A népszerű sportoló búcsúüzenetei sokkolták rajongóit. A klasszis országúti kerékpárost, aki 1998-ban megnyerte a világ két leghíresebb körversenyét, a Tour de France-t és a Giro d'Italiát, szombat éjjel találták holtan Riminiben, egy szállodai szobában.
"Csak engem akartak megbüntetni" - olvasható az egyik cédulán a Le Rose hotelbeli apartmanban, melyben a szombaton elhunyt kerékpárost találták. Egy másikra ezt írta: "Soha senki nem értett meg, sem a kerékpársport, sem a családom." A többin pedig: "egyedül vagyok", továbbá "rendet akarok csinálni... vissza akarok ülni a nyeregbe".

Dühroham nyomai a szobában

A 34 évesen elhunyt csillagot az egyik pincér látta utoljára élve. "Amikor péntek este felvittem a vacsoráját, eltorzult arccal fogadott, és nagyon furcsán nézett rám. Elvette a tálcát, és azonnal becsukta az ajtót" - mondta Oliver Laghi a Corriere della Sera című napilapnak.

A személyzet szerint Pantani a közel egy hét során egyszer sem kért takarítást, és amikor szombat este - miután aznap nem kért vacsorát - pótkulccsal kinyitották a szobáját, óriási rendetlenség fogadta őket. A berendezést teljesen szétdúlták, mintha a lakónak dührohama lett volna. Paolo Gengarelli rendőrfőnök elmondta, az esettel kapcsolatban kizárják az idegenkezűséget, majd hozzátette, a holttest mellett több doboz nyugtatót találtak. A boncolásra hétfőn kerül sor.

Nem kellett a segítség

"Az utóbbi időben nem lehetett telefonon elérni, még azoktól sem fogadott el segítséget, akiket szeretett" - mondta régi ismerőse, a rajongói klubját vezető Vittorio Savini. A hazája egyik legnépszerűbb sportolójának számító Pantani halálhíre döbbenetet váltott ki egész Olaszországban. Pantanit évek óta doppingvádak és eltiltások sújtották, tavaly már visszavonulását fontolgatta. A Kalóznak becézett versenyzőt depresszió és kábítószer-függőség miatt tavaly nyáron egy Padova melletti klinikán kezelték.