Kábítószert találtak Pantani szobájában

2004.02.18. 16:13
A szombaton hirtelen elhunyt Marco Pantani holttestének közelében fehér por nyomaira bukkantak a nyomozók, amely szinte biztosan valamilyen kábítószer, valószínűleg kokain volt. A drog a nyugtatókkal keveredve vezethetett a harmincnégy éves klasszis halálhoz. Biztosat csak a toxikológiai elemzések elvégzése után lehet mondani.
Több mint 30 ezer ember kísérte el utolsó útjára a szombat éjszaka elhunyt Marco Pantanit, az olasz és a francia országúti kerékpáros körverseny 1998-as bajnokát.

A család a sajtót is okolja

A gyászszertartásra, amelyre a 34 éves klasszis szülővárosában, a Cesena melletti Cesenaticóban került sor, csak a családtagok és a barátok mehettek be. A kint várakozó rajongóezrek, akiknek többsége sárga karszalagot viselt a Tour de France győztesének járó mezre utalva, hangszóróból hallgathatták a misét.

A templomba - egy helyi fotóst kivéve - nem engedték be a média képviselőit, ugyanis a család jelentős részben az újságírókat okolja a Kalóznak becézett kerekes hosszú éveken át tartó depressziójáért.

A kisvárosban, ahol minden ház ablakát Pantani képe borítja, a polgármester szerdára gyásznapot hirdetett, így a boltok, üzletek délután már nem nyitottak ki.

Agyi és tüdőödéma

A rendőrség közben tovább nyomoz Pantani halálának körülményei után. A harmincnégy éves Tour de France- és Giro d'Italia-győztes kerékpáros holttestére szombat késő este találtak rá egy rimini szállodában, majd a hétfői boncolás után kiderült, hogy a halálát a szív leállása okozta, ami agyi és tudőödéma következménye volt. A toxikológiai vizsgálatok elvégzéséhez viszont még hetek szükségesek, így addig nem lehet biztosan tudni, miért halt meg Pantani.

Ami tény viszont, hogy a szobában összefüggéstelen, búcsúüzenetnek vélt írásokat találtak, valamint négy üres nyugtatósdobozt, és ami a legutóbbi információkból kiderült: az egyik komódon valamilyen fehér por maradványait.

Kitől kaphatta?

Az olasz Gazzetta dello Sport újságírói úgy tudják, a nyomozók szerint a por kokain, és a rendőrség azt feltételezi, hogy a kábítószer a nyugtatókkal keveredve ölte meg Pantanit.

Kérdés ezek után, hogy kitől jutott a droghoz a kerékpáros, aki az utóbbi hétben alig hagyta el szállodai szobáját, valamint az, hogy hová tűnt az a húszezer euró, amit a volt bajnok két részletben vett föl néhány nappal a halála előtt.