Első olimpiájukért küzdenek női pólósaink

2004.02.23. 11:28
Az olimpiai részvételért száll medencébe ezen a héten a női vízilabda-válogatott. Az olaszországi tornán Faragó Tamás együttesének csoportjában "mindössze" az első két hely valamelyikét kell megszereznie. Ez a sorsolás ismeretében nem jelenthet gondot Drávuczéknak.
Hétfőn az olaszországi Impériában kezdődik a női vízilabdázók olimpiai selejtezője. A tízcsapatos torna első négy helyezettje kvalifikálja magát az athéni játékokra, melynek a házigazdákon kívül már résztvevője az Egyesült Államok, Ausztrália és Kazahsztán gárdája.

A magyar válogatott, mondhatni, a könnyebb csoportba került. Amíg a túloldalon a holland, orosz, kanadai hármasból valamelyik biztosan hogy búcsúzik, addig Faragó Tamás szövetségi kapitány együttesének "csak" az olaszok jelenthetnek komolyabb problémát. (Mindkét csoport első két helyezettje szerzi meg az olimpiai kvótát.)

A mieinknek ugyanis a brazilok, az új-zélandiak és a spanyolok elleni diadal nem jelenthet problémát. Mindössze attól kell tartani, hogy az olaszok miutén legyőznek minket, utána "lefeküdhetnek" a spanyoloknak, hogy inkább velük találkozzanak az olimpián. A kapitány azonban úgy véli, a keddi nyitómérkőzésen minél jobban megkell verni a hispánokat, majd a folyatásban az olaszokat és akkor nem lehet gond.

Négy éve a magyar csapatnak nem sikerült kiharcolnia az ötkarikás részvételt a kvalifikációs tornáról, így az athéni olimpián mutatkozhatna be női-válogatottunk. (A 2000-es játékokon szerepelt először a sportág a programban.) Az elmúlt években mindössze egy világverseny volt, amikor nem állhatott dobogóra a Faragó Tamás edzette csapat, így az olimpián is méltán reménykedhetne sikeres szereplésben. Ezenkívül hatalmas bravúr lenne, hogy két kézilabda-csapatunk mellett, mindkét vízilabda-csapatunk is képviseltetné magát Athénban.

A kvalifikációs csoportok:
A-csoport:
Csehország, Hollandia, Kanada, Németország, Oroszország

B-csoport:
Magyarország, Brazília, Olaszország, Spanyolország, Új-Zéland

A magyar csapat mérkőzései:
február 24.: Magyarország-Spanyolország, 16 ó
február 25.: Magyarország-Olaszország, 17:15
február 26.: Magyarország - Új-Zéland, 16
február 27.: Magyarország-Brazília, 17:15