'Kitöröm a nyakad, ha még egyszer ilyen passzt adsz'

2004.02.23. 10:44
Példátlan esett történt a BVSC-Szolnok magyar bajnoki vízilabda-mérkőzés után: a vendégcsapat edzője, Hasznos István nekiesett saját játékosának, Varga Zoltánnak. Innen kezdve a két fél máshogyan emlékszik vissza a történtekre. Sorsuk azonban közös lesz, valószínűleg mindkettejüknek távozniuk kell Szolnokról.
"Már a meccs előtt is feszült volt a hangulat közöttünk, mert hiába jártam szorgalmasan az edzésekre, érezhetően nem kedvelt Hasznos Pista, de arra álmomban sem mertem volna gondolni, hogy így elragadtatja magát" - kezdte a sértett játékos, Varga Zoltán.

Varga: "Kétszer lefejelt"

A szolnoki játékos és trénere között példátlan konfliktus tört ki szombaton: a csapat BVSC elleni, idegenbeli mérkőzésének (a vasutascsapat 11-4-re nyert a Szőnyi úton) végén Varga és Hasznos István összeszólalkozott, majd egymásnak esett.

Az esetre Varga így emlékszik vissza: "két és fél perccel a vége előtt, 10-4-es állásnál lecserélt az edzőm, dúltam-fúltam magamban, majd az egyik társamat vontam kérdőre, a hozzáállása miatt. Hasznos feltehetően ezt akarta megtorolni, a védelmére kelni, és önmagáról megfeledkezve elindult felém - pedig neki semmit sem mondtam -, majd kétszer lefejelt, és fojtogatni kezdett. Ütött is felém, de nem talált el, védekezni sem tudtam."

Ezek után dulakodás támadt, mert a csapat tagjai közül többen szét akarták választani őket. "Mindenképpen ki fogok állni az igazamért, mert példátlannak és elképesztőnek tartom az esetet" - összegzett. Kérdésünkre a huszonnégy éves játékos elmondta, azóta nem beszélt az edzőjével, a szakvezető nem kért tőle bocsánatot.

Autót tört, fenyegetőzött

Egészen másképp emlékszik az ominózus esetre Hasznos István, akinek édesapja tagja volt a helsinki olimpiai bajnok pólóválogatottnak. Abban azonban ő is egyetért, hogy a kettejük közötti gondok nem új eredetűek. Vargával az egész szezonban problémák voltak. Decemberig nem is akart edzeni, egyáltalán nem hajtott, mondja Hasznos.

"Tavaly augusztusban például a csapat szeme láttára törte össze az autóját tök részegen, holott többször is kértem, ne üljön autóba. Később egy játékostársát fenyegette meg edzésen, aki rá mert szólni, hogy a kétkapus játék során ússzon vissza" - eleveníti fel a közös múltat a bajnokság utolsó helyén álló gárda mestere.

Az ominózus esetre így emlékszik: "Vargát azért cseréltem le, mert egy visszaúszásnál csinált egy felesleges szabálytalanságot. Amikor ezt el akartam neki magyarázni, csak annyit mondott: ki a faszomat érdekli. Később, amikor Babayt is lecseréltem, elkezdte őt fenyegetni, mert véleménye szerint az ő rossz passza miatt kellett lejönnie."

Hasznos: "Átestünk a padon"

"Konkrétan annyit mondott neki, kitöröm a nyakad, ha még egyszer ilyen passzt adsz. Ezután se nyugodott meg, folyamatosan szapult mindenkit. Negyvenöt éves vagyok, eddig soha nem ment ennyire fel a pumpa bennem, de most odamentem hozzá, megragadtam és azt mondtam neki, hagyja abba. Erre ő is megfogta a ruhámat és a lendülettől átestünk a padon. Fogtuk egymás ruháját és a nyakát, de ennél több nem történt".

Hasznos nem tudja mi lesz az ügynek a folytatása, de úgy gondolja, eddig sem érezte a szakosztály vezetés bizalmát és ez most egy jó ok lehet, hogy eltávolítsák.

Hollóy Tamás, a klub elnöke az Index érdeklődésére csak annyit közölt, hogy Vargával még beszélnie kell, de minden bizonnyal mindkét sportembertől elválnak.