Jelentős az előrehaladás Athénban

2004.02.24. 19:47
Az olimpiai falu már elkészült, és minden igényt kielégítő, az athéni versenyhelyszínek jelenlegi helyzete azonban átláthatatlan, derül ki a Magyar Olimpiai Bizottság ügyvezető igazgatójának beszámolójából. A görög fővárosban járt Molnár Zoltán szerint az "előrehaladás fantasztikus", és hasonlóan lelkes a NOB elnöke, Jacques Rogge is, noha eddig folyamatosan a szervezők lemaradásáról, késésekről és aggodalmakról érkeztek a hírek.
A 124 hektáros területen épült, 360 kőházból álló olimpiai falu teljesen elkészült, derült ki a nemrég Athénban járt Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság ügyvezető igazgatójának beszámolójából. A sportolók otthonául szolgáló területen már javában folyik a házak berendezése, a környék rendezése, a parkosítás, mondta a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szervezetének (ANOC) soros közgyűlésén járt sportvezető.

Tágas apartmanok

"Öröm lehet, hogy a kért házakat kaptuk meg, amiben Vajda Lászlónak, korábbi nemzetközi titkárunknak, az olimpia szervezőbizottsága igazgatójának is nagy szerepe volt" - mondta Molnár. A 2952 apartman-ház azonos színvonalú és a MOB-vezető szerint az athéni falu minden idők legjobb, legkényelmesebb olimpiai elhelyezését nyújtja a sportolóknak.

A 3-4 szintes lakóházak légkondicionált apartmanjai 4-6 szobásak, hozzá egy-egy tágas nappalival, társalgóval. A kétágyas hálószobák alapterülete a NOB 12 négyzetméteres személyenkénti előírásánál 2-3 négyzetméterrel nagyobb. Két lakószobához csatlakozik egy-egy fürdő, amelyet négy sportoló használhat. A társalgóban az olimpiai adások vételére alkalmas televíziót és hűtőszekrényeket bérelt a MOB.

A magyar csapat számára az elmúlt év első felében készült létszám-számítás alapján öt épületben 252 ágyat biztosítottak. A kvalifikációk kedvező eredményei alapján ez a szám várhatóan kevés lesz. A szervezők ezért további ágyak biztosítására tettek ígéretet.

Áttekinthetetlen létesítményhelyzet

"Fél éve, augusztus végén jártam utoljára Athénben. Az előrehaladás egyenesen fantasztikus" - összegezte véleményét Molnár Zoltán. A közlekedést az utak fejlesztése mellett olimpiai sávok kijelölésével igyekeznek tovább gyorsítani, de fennakadások e téren bizonyára lesznek, véli az ügyvezető igazgató.

"A létesítmények pillanatnyi helyzete áttekinthetetlen. Mindenütt óriási munka folyik, és így csak a szervezők ígéreteiben lehet bízni, hogy minden időben elkészül" - jegyezte meg a sportvezető.

Rogge bízik a görögökben

Hasonlóan pozitívan nyilatkozott az Athénban tapasztaltakról Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke. "Még mindig vannak olyanok, akik kételkednek a görögök rátermettségében. Én azonban biztos vagyok abban, hogy a vállalkozásuk sikerrel jár" - aki szintén az ANOC-közgyűlésen vett részt.