Meccshalasztás útlevél-hamisítás miatt

2004.03.02. 16:04
Csak három mérkőzéssel kezdődik meg kedden a női kosárlabda Euroliga két győzelemig tartó negyeddöntője, miután a nemzetközi szövetség két oroszországi légiós állítólagos hamis útlevele miatt elhalasztotta a címvédő Jekatyerinburg és a Brno első összecsapását. A magyar együttesek - a PVSK és a Sopron - Franciaországban lépnek pályára kedden.
A hét végén robbant a botrány a női kosárlabda elitligában: a cseh Brno vezetői kiderítették, hogy negyeddöntőbeli ellenfelük, az orosz Jekatyerinburg két grúz állampolgárságú amerikai légiósa, Griffith és Milton hamis útlevéllel szerepelt európaiként a sztárcsapatban. Az Euroligában ugyanis az a szabály, hogy az együttesek legfeljebb két kontinensen kívüli játékost szerepeltethetnek, az uráliaknál pedig hat tengerentúli kosarazik.

A hír felröppenésekor még elképzelhetőnek tűnt, hogy akár ki is zárják a sorozatból a Jekatyerinburgot, és ebben az esetben a két magyar együttes, a Sopron és a Pécs egymás ellen játszhatott volna. Magyar negyeddöntő biztosan nem lesz, mert a párharcok kedden elrajtolnak, de a Jekatyerinburg könnyen lehet, hogy befejezte az idei küzdelmeket.

A Barcelona óv

Kosztya Iliev, a FIBA Europe sportigazgatója hétfő este Tbiliszibe utazik, hogy megtekintse az okmányokat. Ha bebizonyosodnak a vádak, akkor a Brno játék nélkül juthat a Final Fourba, visszamenőleges módosításokra jelenleg nincs esély - mondta az MTI-nek Bodrogváry Iván MKOSZ-főtitkár, aki a FIBA Europe végrehajtó bizottságának is tagja.

Az oroszok súlyosabb megbüntetésében - a két magyar klubhoz hasonlóan - érdekelt FC Barcelona, amely balszerencsével szorult ki a legjobb nyolcból, hivatalos fellebbezést nyújtott be. Ennek elbírálása a közeljövőben várható.

Franciaországban a magyar csapatok

A MiZo-Pécsi VSK és az Euroleasing-Orsi Sopron ettől függetlenül elutazott Franciaországba, a negyeddöntő első felvonásának helyszíneire. A nehezebb feladat minden bizonnyal a soproniakra hárul, hiszen a 2002-ben Euroliga-győztes Valenciennes csaknem négy éve nem kapott ki hazai pályán. A PVSK a Bourges ellen kezdi meg a párharcot. A második mérkőzésekre pénteken kerül sor Magyarországon, a harmadikokat (ha szükséges) jövő szerdán játsszák le ismét idegenben. A Jekatyerinburg-Brno párharc csak jövő kedden kezdődik.