Válogatott kerékpárost tartóztattak le Olaszországban

2004.03.08. 13:16
Válogatott kerettag az a magyar kerékpáros, akinek szállodai szobájában az olasz csendőrség harminc flakon doppingszert talált. A vizsgálat azonnal megindult ellene, egyelőre nem tudni szabadlábon védekezhet-e.
Az üggyel kapcsolatban hétfőn rendkívüli, zártkörű elnökségi ülést tart a hazai szövetség, és várhatóan még délután közleményt ad ki. Verebélyi Lajos főtitkár a távirati irodának azt mondta: a vizsgálat lezárásáig teljes a hírzárlat, hogy később a tényekről a sajtót korrekten lehessen tájékoztatni.

Ferencvárosi a gyanúsított?

A viadalon a Ferencváros országúti csapata szerepelt, de az edző, Stubán Ferenc sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja, hogy egyik tanítványa lenne a vétkes. "A versenyen közülünk mindenki elindulhatott, a végén kifizették a rajtpénzt és visszakaptuk a versenyzői licenceket. Olaszországot elhagyhattuk, Magyarországra bejöhettünk" - mondta.

Értékesíteni akarta a szereket

A Trieszt környéki versenyre érkező kerekes ellen Olaszországban vizsgálat indult, mert tartózkodási helyén eritropoetinre (EPO), valamint növekedési hormont tartalmazó készítményekre bukkant a csendőrség kábítószer-ellenes részlege. (A fiolákon cirill betűs feliratok voltak.) A gyanú szerint a magyar férfi a doppingszereket versenyzőknek szerette volna értékesíteni.

Az ANSA olasz hírügynökség szerint a humán eredetű növekedési hormonokat (GH) tartalmazó fiolákon cirill betűs felirat volt. Hasonló készítményeket legutóbb egy évvel ezelőtt, Nápolyban koboztak el a hatóságok. Akkor az eset nagy visszhangot keltett, ugyanis a növekedési hormonoknak ez a típusa holttestek hipofíziséből, azaz agyalapi mirigyéből nyerhető ki, így használata komoly kockázatokkal jár.

Kísérőként volt bejelentve a tornára

A Trieszt környéki nemzetközi viadalon - amelyet idén 28. alkalommal rendeznek meg az olaszországi szlovén sportegyesületek kezdeményezésére - huszonhárom éven aluli sportolók vesznek részt, és a serkentőszerekkel lefülelt magyar nem versenyzőként, hanem a sportolókat kísérő csapat tagjaként volt bejelentve a viadalra.

Pisók István ferencvárosi szakosztályelnök úgy fogalmazott, ha bármelyik sportolójukról bebizonyosodik, hogy vétett a doppingszabályzat ellen, azonnal felfüggesztik a versenyzői jogát.

Az elnökség ülése fél négykor kezdődik.