Felfüggesztették a doppinggyanúba került válogatott kerékpárost

2004.03.09. 12:14
Felfüggesztették olimpiai kerettagságát annak a kerékpárosnak, akinek szállodai szobájában a hétvégén doppingszereket talált az olasz csendőrség. A kerékpár-szövetség nem hozta nyilvánosságra a gyanúsított nevét, de az Index biztos külföldi forrásból úgy értesült, hogy a Tour de Hongrie '97-es győztese, Bebtó Zoltán ellen folyik a vizsgálat.
Az első hírek szerint vasárnap harminc fiola eritropoetinre (EPO), valamint növekedési hormont tartalmazó készítményekre bukkant az olasz csendőrség kábítószer-ellenes részlege egy magyar válogatott kerékpáros szállodai szobájában. Az gyorsan kiderült, hogy a vasárnapi, trieszt környéki versenyen a Ferencváros országúti csapata szerepelt, és hozzájuk tartozott a gyanúba keveredett kerekes.

"A versenyen közülünk mindenki elindulhatott, a végén kifizették a rajtpénzt és visszakaptuk a versenyzői licenceket. Olaszországot elhagyhattuk, Magyarországra bejöhettünk" - mondta az MTI-nek a zöld-fehérek edzője, Stubán Ferenc. A Magyar Kerékpáros Szövetség azt az értesülést cáfolta, hogy EPO-t találtak volna a kerekesnél, arról tájékoztatott, hogy serkentőszereket foglaltak le a válogatott kerettagnál.

A ferencvárosi csapattal volt Triesztben

Nevét a vizsgálat lefolytatásáig nem hozták nyilvánosságra, de az Index biztos külföldi forrásokból úgy értesült, hogya huszonnyolc éves Bebtó Zoltánról van szó, aki a ferencvárosi csapattal tartózkodott a Trieszt közelében zajló versenyen.

Bebtó '97-ben nyerte meg a magyar körversenyt, a Tour de Hongrie-t, a viadal újraindulása után ő volt az első magyar győztes. (Kitűnő hajrájának köszönhetően nyerte meg a versenyt, némi szerencsével.) Bebtó nem tartozik a hazai országúti élmezőnyhöz, de szerencsés esetben kijuthat az olimpiára.

Bölcs döntés

Bebtó olimpiai kerettagságát és versenyzői engedélyét azonnal felfüggesztette a szövetség. Az intézkedés addig érvényben marad, amíg nem tisztázza magát a vádak alól. A szövetség a távirati irodán keresztül tudatta, hogy saját célra vásárolta Horvátországban - az állítólag cirill betűs - a fiolákat, és nem tudta, hogy doppingszert tartalmaz. Az olasz csendőrség még vizsgálja, milyen szert találtak a magyar versenyzőnél.

Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság igazgatója az Indexnek annyit mondott az üggyel kapcsolatosan, hogy bölcs döntést hozott a kerékpáros elnökség. Információink szerint Bebtó itthon van, nem került sor letartóztatására. A nemzetközi szövetség egyelőre még nem tud az ügyről.

Elítélik Bebtót

Eisenkrammer Károly, magyar kerékpáros körverseny fő szervezője így fogadta a hírt: "Megdöbbenéssel olvastam az index.hu hírei között, hogy doppingszer-terjesztés gyanúja miatt vizsgálat indult Bebtó Zoltán, magyar válogatott kerékpáros ellen Olaszországban. Bebtó az 1997-es Tour de Hongrie összetett győztese, és három évvel ezelőtt egy szakaszgyőzelmet is aratott a legnagyobb hazai kerékpárversenyen. A Tour de Hongrie szervezőbizottsága elítéli Bebtó Zoltán tettét" - áll a hétfő este kiadott közleményben.

"Fontosnak tartjuk, hogy a közvélemény ne a doppingügyek, hanem a sportág szépsége és értékei alapján ítélje meg a kerékpársportot. Ezért idén nyáron is a jelenleg ismert legkorszerűbb módszerekkel vizsgáljuk a versenyzőket. A Tour de Hongrie szervezőiként mindent megteszünk a legnagyobb hazai kerékpárverseny tisztasága érdekében" - összegzett Eisenkrammer.

Brutálisan megverték, mert Újpesten edzett

Bebtó alig egy éve önhibáján kívül került negatív hír kapcsán az újságok lapjaira. A Ferencváros kerekese húsvét hétfőn indult edzeni, de vesztére ezt zöld-fehér mezben, és Újpesten tette. Az 1997-es Tour de Hongrie győztese mindössze száz métert tudott tekerni csapattársával, Víg Auréllal, amikor egy Opel leszorította őket az útról. Négy kigyúrt férfi szállt ki a kocsiból, majd meg sem várva, hogy leszálljon a kerékpárjáról, többször arcon ütötték a mindössze hatvanhét kilós versenyzőt.

Az eset után, mint akik jól végezték dolgukat visszaszálltak és elhajtottak. A támadók egyébként uraltak a versenyző klubhovatartozására, egy szemtanú pedig segítségnyújtás helyett csak annyit mondott a látottakra, hogy "szemét fradisták". Bebtó kórházba került, és műteni kellett sérült arcát.