Gyurcsány emelné az olimpikonok életjáradékát

2004.03.10. 19:59
Gyurcsány Ferenc sportminiszter javaslatára emelkedne az olimpiai érmesek életjáradéka. Létrejött a nemzet sportolója cím is.
A kormány a sportminiszter javaslatára havi bruttó 500 ezer forintos életjáradékot adományozhat tizenkét olyan sportolónak, akik kimagasló eredményt ért el - ismertette a sporttörvényhez elfogadott kormányrendeletet Gyurcsány Ferenc, a kabinet szerdai ülését követő tájékoztatón, Budapesten.

A sportminiszter elmondta: a nemzet sportolója címet május 6-án, a magyar sport napján adják át olyan sportolóknak, akik betöltötték hatvanadik életévüket.

Interneten mindenki elmondhatja a véleményét

Az adományozás kritériuma az is, hogy a jelölt a sportpályafutását követően is fontos szerepet töltsön be a magyar sportéletben.

A miniszter szavai szerint három hét múlva internetes szavazás indul a Nemzeti Sport újság honlapján, ahol mindenki elmondhatja véleményét az életjáradékról.

A címre javaslatot tehetnek sportági szövetségek, szakosztályok és egyesületek, a fogyatékkal élők országos szervezetei, társadalmi szervezetek és a Magyar Edzők Társasága.

Gyurcsány Ferenc elmondta: javaslattétele előtt konzultálnia kell a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Nemzeti Sportszövetség, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége, és a Magyar Sportújságírók Szövetsége képviselőivel.

Beszélt még arról: az olimpiai járadékról, a sportfegyelmi eljárásról, és az olimpiai központokról készültek el eddig a kormányrendeletek a március 13-án hatályba lépő sporttörvényhez.

Húsz százalékkal emelkedik a járadék

Kifejtette: bővül az olimpiai járadékok rendszere, a juttatások összege, valamint az érintettek köre is.

A korábbiaktól eltérően emelt szintű járadékot kaphatnak azok, akik egynél többször értek el olimpiai első helyezést, az alapjáradék az érmek számával együtt 20-20 százalékkal emelkedik, egészen öt aranyéremig.

A jogosultság ezentúl kiterjed a szövetségi kapitányokra, valamint a nemzeti válogatottak vezetőedzőire is.

Az olimpiai központokról szóló rendelet-módosítás szerint a paralimpiai biztottság szerepet kapott az olimpiai központok szakmai munkájának megalkotásában, a miniszter szakmai felügyelő szerepe pedig az olimpiai bizottság, illetve a paralimpiai bizottság javára csökken.

A sportfegyelmi eljárást szabályozó rendelettel egyszerűsödik az eljárás folyamata, a fegyelmi eljárás az egyesületektől a szövetségekhez kerül, "így a korábbi rendszerben kódolt érdekellentétet sikerült feloldani".

Elmondta: többek között a sportorvoslásról szóló rendeletről még egyeztet a tárca.