Judit
-2 °C
8 °C

Újabb gondok az athéni kajakospályával

2004.03.17. 11:28
Az athéni nyári olimpián jogos a reményünk arra, hogy a legtöbb aranyérmet az evezős illetve a kajak-kenu pályán szerzi a magyar küldöttség. Ezért is kísérik megkülönböztetett figyelemmel a szakemberek a pályáról érkező híradásokat, valamint az ismétlődő problémákat. Az evezősök előolimpiáját a szél miatt szakították félbe, a kajakosok Világkupa-versenye egyelőre nem ismertetett okok miatt kerül halasztásra.
A házigazdák kérésére a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) egy hónappal elhalasztotta a május 7-9-re kiírt athéni Világkupa-viadalt, amelyet az augusztusi olimpia sportági versenyeinek otthont adó szkiníászi regattaközpontban rendeztek volna meg. A görögök és az ICF illetékesei csak annyit közöltek, hogy bizonyos problémák merültek fel a pályával, de hogy ezek milyen természetűek, azt nem hozták nyilvánosságra.

A magyar küldöttség tesztelni kívánja a pályát

A döntés értelmében így június 4. és 6. között bonyolítják le a VK-fordulót, az eredeti tervek szerint éppen ekkor került volna sor Szegeden a sorozat egyik állomására. A magyar szövetség azonban a kedvezőtlen időpont és az ebből következően kevés nevezés miatt lemondta a rendezést.

"Számunkra kedvező ez a halasztás, hiszen májusban nem indultunk volna, júniusban viszont elképzelhető, hogy részt veszünk az athéni Világkupa-viadalon. A tervem az, hogy a június elején, tehát a poznani Európa-bajnokság után már biztos olimpiai csapattagnak tekinthető kajakosokkal és kenusokkal nevezünk a versenyre, a többiekre egy héttel később még vár egy ötkarikás válogató, így ők akkor itthon maradnak" - mondta Angyal Zoltán, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

A szakember hozzátette: a részvételről még egyeztetnie kell az edzőkkel, a végleges döntés ezután születik meg. A poznani kvalifikációs Eb-re május 21. és 23. között kerül sor.

Hetven-nyolcvan centis hullámok

Az athéni kajak-kenu pálya egy volt reptér helyén épült fel, a tengertől egy domb választja el, ami nem védi meg a széltől. "A pályán szinte mindig lengedez a szellő, ám nem ritkán hatos, sőt hetes erősségű széllel egyszersmind hetven, olykor nyolcvan centis, tarajos hullámokkal kell számolni, ami még Sydneyt is felülmúlja, és tönkreteszi a versenyt. Én még ilyet nem láttam, csak nyílt vízen" - árulta el tapasztalatait az Indexnek Grand József, aki ott lehetett az előolimpián, hiszen a cége telepítette az időmérő műszereket és a bójákat.

Magasabb hajók készülnek versenyzőinknek

"A tengerről érkező szél harminc fokos szögben, körülbelül ötszáz méterrel a cél előtt csapódik a pályára. Mindez azért kellemetlen, mert baloldalról, és hátulról éri a versenyzőket. Az evezősök előversenye félbe is szakadt" - emlékezett vissza.

A kapitány sem tagadta, hogy fél a széltől. "A hajógyártónktól azt kértük, hogy próbáljanak a hullámzásnak jobban ellenálló hajófajtát gyártani, de nem is érte őket váratlanul a kérésünk, már készülnek rá. Mi pedig nem tehetünk mást, minthogy készülünk magunk is, a viharba persze nem zavarhatjuk ki a versenyzőket a vízre, de a kisebb hullámzásnál igenis gyakorolni kell. Jobb félni, mint megijedni" - összegzett.

A magyar kajakosok Sydneyben az éremtáblázat élén végeztek négy arany-, két ezüst-, és egy bronzérmükkel, ez a teljesítmény ezúttal is megismételhető, feltéve, ha az időjárás közbe nem szól.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.