Májusban nevezik meg a Nemzet Sportolóit

2004.03.17. 12:17
A Nemzet Sportolója elismerést tizenkét, hatvanadik évét betöltő egykori klasszis kaphatja meg. A címet május hatodikán adják át, és havi bruttó félmillió forinttal jár.
A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) levélben kérte fel a hatvannégy sportági szakszövetséget, a szakszövetségnek nem minősülő sportszövetségeket, a fogyatékosok országos sportszövetségeit valamint a Magyar Edzők Társaságát, hogy 2004. március 31-ig tegyenek javaslatot a Nemzet Sportolója cím jelöltjeire.

A GYISM ugyanekkor felkérte a Magyar Olimpiai Bizottságot, a Magyar Paralimpiai Bizottságot, a Nemzeti Sportszövetséget, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetségét, a Sportegyesületek Országos Szövetségét és a Magyar Sportújságírók Szövetségét, hogy március 31-ig delegáljanak egy-egy képviselőt a jelöltállító bizottságba.

A Nemzet Sportolója címet 2004. május 6-án, a Magyar Sport Napján adják át először. A cím alapításáról a március 13-án életbe lépett új sporttörvény rendelkezik. A törvényhez kapcsolódó kormányrendelet szerint a Kormány a gyermek-, ifjúsági és sportminiszter javaslatára adományozhatja a címet és az ezzel járó életjáradékot a magyar sport tizenkét, hatvanadik életévét betöltött, kimagasló eredményt elért sportolójának. Az életjáradék összege havi bruttó 500 ezer forint.

A Nemzet Sportolója cím egyéni, vagy csapatsportágban nyújtott sportteljesítmény alapján is adományozható. Az adományozás kritériuma, hogy a jelölt sportpályafutását követően is fontos szerepet töltsön be a magyar sportéletben.

A díjazottak személyére az országos sportági szakszövetségek, az országos sportági szövetségek, a fogyatékosok országos sportszövetségei, a sport területén működő társadalmi szervezetek és a Magyar Edzők Társasága 2004. március 31-ig tehet javaslatot.

A javasolt személyek közül a jelöltek listáját a gyermek-, ifjúsági és sportminiszter a Magyar Olimpiai Bizottsággal, a Magyar Paralimpiai Bizottsággal, a Nemzeti Sportszövetséggel, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetségével, a Sportegyesületek Országos Szövetségével és a Magyar Sportújságírók Szövetségével egyeztetve állítja össze. A cím odaítéléséről a kormány dönt, a cím egy birtokosának halála esetén a további jelöltállításban részt vesznek a Nemzet Sportolói is.