Két magyar aranyérem a légfegyveres Európa-bajnokságon

2004.03.27. 19:08
Sidi Péter a férfi puskások között, míg Sike József a férfi futócéllövők 30+30 lövéses számában bizonyult a legjobbnak
A szenzációs formában versenyző Sidi Péter 701,9 körös teljesítménnyel aranyérmet szerzett a férfi puskások között a Győrben zajló légfegyveres Európa-bajnokságon.

A komáromi klasszis az alapversenyt magabiztosan, két körrel (599) nyerte, majd a döntőben is remekelt. A fináléban egy pillanatig sem forgott veszélyben a győzelme, végig fölényesen vezetett, sőt nagyon közel járt az amerikai Jason Parker tavaly Münchenben felállított 702,5 körös világcsúcsához is, ám ezt végül nem sikerült megjavítania.

Fölényét jól jelzi, hogy a második holland Boscmann összesítésben 2,2 körrel maradt el tőle, míg a harmadik román Moldovea 2,6-tal.

Sidi után a férfi futócéllövők 30+30 lövéses számában szereplő Sike József is aranyérmes lett, 684 körös eredménnyel, s ezzel a győri légfegyveres Európa-bajnokság utolsó aranyérmét szerezte meg. A magyarok így négy első és egy második hellyel zárták az Eb-t.

A fináléban a világbajnok klasszis öt kör előnnyel állhatott lőállásba, így szinte mindenki úgy gondolhatta, könnyedén szerzi meg az első helyet, ám a finálé nem várt izgalmakat tartogatott. Sike második lövése nagyon rosszul, mindössze 7,7 körösre sikerült, ráadásul a következő három próbálkozása is csak kilences lett (9,9, 9,9, 9,4). A német Jakosits ugyanakkor nagyon egyenletesen lőtt, s három sorozattal a vége előtt már csak nyolc tizedre volt a 2000-es müncheni Eb bajnokától.

A végére a magyar lövő nagyon összeszedte magát, s a nyolcadik kör után egy teljes körre, míg a német számára a tragikus kilencediket követően - ekkor Jakosits 8,1-et produkált - már 2,2-re nőtt előnye üldözőivel szemben. Sike záró lövése 10,4 kör volt, így végül biztosan, 2,6 körrel nyert a jól hajrázó orosz Blinov előtt. A bronzérmet Jakosits szerezte meg.