Két csapatunk jutott a vízilabda Euroliga negyeddöntőjébe

2004.03.29. 09:50
Mindhárom vízilabda-csapatunk győzelemre volt ítélve az Euroliga utolsó fordulójában. Azonban amíg a biztos továbbjutó Vasasnak csak a helyezése (első vagy második) volt a tét a Barcelonetta ellen, a Honvédnak és a BVSC-nek a továbbjutása múlt a győzelmen. A negyeddöntőben összesorsolták a két magyar együttest.
Vasas - Barceloneta 7-6

A "legkényelmesebb" helyzetben a Vasas volt, hiszen már továbbjutott, éppen azzal a Barcelonetával, amely az idény eddigi egyetlen vereségét mérte a két Kásást is foglalkoztató Vasasra. A több sérüléssel küszködő Vasasnál ismét Kósz védett. Hogy jól, azt mi sem jelzi jobban, minthogy az első negyedben csak egy gólt kapott, arról pedig igazán nem tehetett, hogy ez idő alatt csapattársai nem tudtak betalálni.

A második negyedben hiába lőtt gólt a Vasas, erre válaszul hármat lőttek a spanyolok. Nem tudni Kásás Zoltán a szünetben mit mondott a játékosainak, azonban a harmadik negyedből öt perc telt el, amikor már egyenlő volt az állás. A hátralévő két percben pedig már a vezetést is megszerezte az angyalföldi csapat (5-4).

A záró negyedben egy furcsa bírói ítéletet követően vezetett a spanyol együttes, de a Vasas ismét fordítani tudott (7-6) és előnyét meg is őrizte a találkozó végéig, így csoportelsőként jutott tovább a Vasas.

6., utolsó forduló:
B-csoport:
Vasas-Plaket-Euroleasing-Barcelonata 7-6 (0-1, 1-3, 4-1, 2-2)
A magyar góldobók: Varga Zs. 3, Vindisch 2, Kásás, Steinmetz Á. 1-1

Honvéd-Domino - Jug Dubrovnik 8-5

A Honvéd úgy szállhatott vízbe a horvát Jug Dubrovnik ellen, hogy tudta: amennyiben két góllal győz, úgy továbbjut, míg egygólos diadal esetén, a helyszínen sorsolják ki a továbbjutót a két együttes közül. Minden más eredmény Birosék búcsúját jelenti.

Az első percekben próbálta lassítani a játékot a horvát csapat, így nem volt meglepő, hogy sokáig érintetlenek voltak a kapuk. Ezt a gólcsendet Szívós törte meg, aki emberelőnyből szerzett vezetést. Az előnyt Molnár növelte, azonban a szünetre már Krzic gólját követően a Jug vezetett.

A második negyed egy Molnár góllal indult, de ismét a horvátoknál a vezetés, melyet Szívos egalizál a negyed végére. A harmadik hét percben Molnár gólját követően újból a magyar csapat került előnybe, és 34 másodperccel a negyed vége előtt Bererczki góljával továbbjutást jelentő két góllal ment a Honvéd.

A záró játékrész egy gyönyörű Fodor góllal kezdődött, de megnyugodni nem lehetett, hiszen újabb horvát gól következett. Biros és Kiss Gergely is a kapufára lőtt, így Gergely több bravúrjára is szükség volt, hogy tudja tartani előnyét a Honvéd. A Dubrovnik kihagyott egy emberelőnyt, a kontrából Fodor úszott meg és háromgólosra növelte csapata előnyét. A folytatásban egyik csapat sem szerzett több gól (igaz erre inkább a Honvédnak lett volna esélye).

6., utolsó forduló:
D-csoport:
Domino-BHSE - Jug Dubrovnik (horvát) 8-5 (2-3, 2-1, 2-0, 2-1)
A magyar góldobók: Molnár 3, Szívós, Fodor 2-2, Bereczki 1

BVSC - Kotor 8-9

A BVSC annyival volt "könnyebb" helyzetben, hogy számára az egygólos győzelem is elég volt a legjobb nyolc közé kerüléshez. Igaz, ezt az ellen a Kotor ellen kellett elérni, amely az odavágón 8-1 arányban bizonyult jobbnak a Gerendás-csapatnál. Ez a meccs is az ő kedvük szerint alakult az elején, hiszen gyorsan kétgólos előnybe kerültek.

Ezt a második negyed elején újabb két góllal növelték, így nagyon úgy tűnt, formalitás lesz a további játék. Azonban a BVSC nem adta fel, fokozatosan jöttek fel, de a szerb Kotor volt olyan rutinos, hogy három gólnál nem engedte közelebb riválisát. Gerendás György azonban ismét csodát tett, hiszen Németh Zsolt gólja után már csak egy góllal ment a Kotor.

A játékrész közepén pedig Nyéki egyenlített! Percekig egyik csapat sem talált a kapuba, majd a vége előtt 35 másodperccel Brilics eldöntötte a továbbjutást a Kotor javára.

6., utolsó forduló:
C-csoport:
BVSC-Brendon - Primorac Kotor (szerb-montenegrói) 8-9 (1-3, 2-4, 2-1, 3-1)
a magyar góldobók: Vincze, Németh Zs., Nyéki 2-2, Dabrowski, Czigány 1-1

Vasas-Honvéd a négy közé jutásért
Balszerencsésen alakult a sorsolás a férfi vízilabda Euroligában, ahol is a legjobb nyolc között összekerült egymással a két magyar csapat, a Vasas-Plaket-Euroleasing és a Domino-BHSE. Érdekesség, hogy a két horvát együttes is összekerült egymással. Az első mérkőzést április 14-én, a visszavágót 28-án játsszák.

A Kőér utcában lezajlott sorsolás szerint a negyeddöntő párosítása:
Vasas-Plaket-Euroleasing - Domino BHSE
Mladost Zagreb (horvát)-Primorje Rijeka (horvát)
CA Barceloneta (spanyol)-Jadran Hercegnovi (szerb-montenegrói)
Primorac Kotor (szerb-montenegrói)-Sturm Csehov (orosz)