Kézilabda BL: kettős magyar kudarc

2004.04.01. 11:04
Súlyos, kilencgólos vereséget szenvedett a Fotex KC Veszprém a spanyol Ciudad Real otthonában a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntő első mérkőzésén. A továbbjutás kiharcolásához szinte csodára lesz szükség az egy hét múlva következő veszprémi visszavágón. Nem járt jobban a másik magyar résztvevő, a Szeged sem: a Pick nem bírt hazai pályán a 2002-es győztes Magdeburggal.
A sorozat egyik legerősebb csapata, a Ciudad Real ellen lépett pályára a Fotex Veszprém férfi kézilabdacsapata a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. A magyar gárda az előző fordulóban is spanyol együttessel került szembe, a korábbi szegedi játékos, Nagy László fémjelezte Barcelonát kiverte a sorozatból Zdravko Zovko együttese. Mindenki tudta, hogy a katalánoknál is erősebb ellenfél lesz a kisváros együttese: a Ciudad tavaly KEK-et, 2002-ben pedig EHF-kupát nyert, és jelenleg is vezeti hazája bajnokságát. A mérkőzés pikantériáját az adta, hogy a veszprémi Mirza Dzomba jövőre a spanyol együttest erősíti majd.

Remek első negyedóra

Magyar szempontból álomszerűen kezdődött a mérkőzés, mert elsősorban Sterbik kitűnő védéseiből kiindulva a egy-kétgólos előnyre tett szert a Fotex. Az első negyedórában a januári, szlovéniai Eb gólkirálya, Dzomba négy gólt lőtt, így 8-5-ös magyar vezetést mutatott az eredményjelző.

Ekkor azonban a spanyolok védekezést váltottak, és egy 6-0-ás sorozattal nem csak átvették a vezetést, hanem jelentősen el is húztak riválisuktól. (11-8) A szünetig hátralévő időben a harmincöt éves Dusebajev pillanatai következtek, három gólt lőtt és értékes passzokat adott, így tovább nőtt a spanyolok előnye. (17-11)

Nem sikerült újítani

A fordulást követően Dzomba és Lazarov talált be, a védekezés is feljavult, s csökkent a különbség. Az egyenlítés azonban nem sikerülhetett, mert ezek után felváltva estek a gólok, és a Veszprém nem igazán találta a Ciudad védekezésének ellenszerét.

A spanyolok gyakorlatilag kikapcsolták a játékból a sérülése után visszatérő, de gyenge napot kifogó Perez Carlost, Diaz is halvány volt magához képest, és ekkorra Sterbik is visszaesett. Őt Fazekas váltotta, és a magyar csapaton az sem segített, hogy Pásztor a félpályáról talált be a végig kiválóan védő Hombrados kapujába.

Katasztrofális befejezés

Később emberelőnybe került a Fotex, remekül élt az alkalommal, és megint sikerült faragni a hátrányból (29-24). Azonos létszám mellett viszont a hazaiak megint visszavették az irányítást és a teljesen széteső veszprémiek ellen gyakorlatilag tetszés szerint érték el góljaikat.

A vége kilencgólos Ciudad-győzelem lett, így mondhatni, csodára lesz szükség jövő szombaton Veszprémben a továbbjutás kiharcolásához.

Szeged: elmaradt az újabb bravúr

A Szeged hazai pályán vette fel a versenyt a német sztáralakulattal, a Magdeburggal a négy közé jutás érdekében. A sorozat 2002-es győztesét - a döntőben a Veszprémet múlták felül - tartották a párharc esélyesének, de tekintélyt parancsoló volt a Pick előző fordulóbeli bravúrja: Kovács Péter csapata a címvédő Montpelliert verte ki.

Kimaradt helyzetekkel, nagy kapusbravúrokkal kezdődött a heves mérkőzés. Az első gólra több mint hat percet kellett várni, és hiába szerezték a németek az első gólt, a Pick húzott el az első negyedóra végére. (7-2) Rendezte sorait a német sztáralakulat, s az extravagáns megjelenésű Kretzschmar révén csökkentette a különbséget (8-6). A Tisza-partiak is tudtak válaszolni, azonban a sok kiállítás miatt állandósult az előny, amely aztán a szünet előtt, a 28. percben el is fogyott. (11-11) A játékrész minimális szegedi előnnyel ért véget. (13-12)

A második félidő elején felváltva estek a gólok, viszont amíg a szegediek nehezen voltak eredményesek, addig a 2002-es BL-győztes Magdeburg viszonylag könnyedén. A németek nem tudtak egyenlíteni (18-15), viszont negyedórával a vége előtt újból hullámvölgybe kerültek a hazaiak, s ezt már kihasználta a félelmetes rivális, s a 46. percben először vezetett (21-22). A lendület megmaradt, a Magdeburg meglépett. (24-26) A hajrára fokozatosan elfáradt a magyar csapat, azonban egy pillanatig sem adta fel, bár gyanítható, hogy a jövő vasárnapi magdeburgi visszavágó formalitás lesz.

EHF-kupa: a Dunaferrnek sem ment

Hazai pályán kapott ki két góllal a Dunaferr az orosz Dinamo Asztrahánytól a férfi kézilabda EHF Kupa negyeddöntőjének első felvonásán. A hazaiaknál csak Krivokapics alkotott maradandót, tizenötször volt eredményes a légiós, vagyis a dunaújvárosi találatok felét maga szerezte. A sorozat előző kiírásában a dunaújvárosiak ugyancsak hazai pályán kaptak ki az Asztrahánytól, viszont idegenben nyerni tudtak. Ez adhat reményt a jövő vasárnapi visszavágó előtt.

Jegyzőkönyv
Férfi BL, negyeddöntő, első mérkőzések
Ciudad Real (spanyol)-Fotex KC Veszprém 33-24 (17-11)

Gólszerzők: Dusebajev 9, Zaky 5, Trives 4, Julios, Kallman, Entrerrios, Stefansson 3-3, Joulen 2, Dinart 1, illetve Dzomba 7, Lazarov 6, Pásztor 4, Buday, Perez, Goluza 2-2, Nikolic 1
Pick Szeged-SC Magdeburg (német) 30-31 (13-12)
Gólszerzők: Laluska 7, Oláh, Berta 5-5, Eklemovic, Ilyés, Mezei 4-4, Matic 1, illetve Kretzschmar 8, Schöne 7, Abati 6, Tkczyk 5, Just, Sigurdsson 2-2, Mandic 1
Férfi EHF Kupa, negyeddöntő, 1. mérkőzés
Dunaferr SE-Lukoil Dinamo Asztrahány (orosz) 30-32 (15-17)