Meggyújtották az olimpiai lángot

2004.04.01. 01:42
Fellobbant az augusztus 13. és 29. között sorra kerülő athéni olimpia lángja az ókori játékoknak otthont adó Olümpiában.
A tűzgyújtó papnőt egy 32 éves színésznő, Talia Prokopiu alakította, immár harmadszor. Az időjárással ezúttal szerencséjük volt a házigazdáknak, hiszen a kissé felhős égbolt ellenére a nap összegyűjtött sugarai által sikerült elérni a megfelelő hőfokot. Az ősi helyszínt több száz rendőr biztosította. A fáklya első vivője Kosztasz Gatsziudisz görög gerelyhajító volt.

Az olimpiai láng útja során mintegy 78 ezer km-t tesz meg, mielőtt visszatér a XXVIII. játékok megnyitójára. Az 1936-os debütálás óta most először mind az öt kontinenst érinti a staféta, amelyben 300-500 méter erejéig mintegy 11 ezer futó kap lehetőséget. (Magyarországot utoljára 1972-ben, a müncheni olimpia előtt érintették.) Görögországban 45 nap alatt 7500 résztvevő fut majd az olimpiai jelképpel, külföldön a 3600 futó harmincöt nap alatt összesen 1500 kilométer tesz majd meg a lánggal, egyenként 400 méteres szakaszokon.

A láng valamennyi korábbi nyári olimpiai helyszínen megfordul majd, illetve jelölteknél is "látogatást tesz". Első alkalommal jut el a szimbólum Dél-Amerikába és Afrikába. A legtöbb városban, szám szerint négyben az Egyesült Államok fogadhatja. Görögországon kívül elsőként sydneyi olimpiai bajnok futónő, Cathy Freeman viszi majd a fáklyát, aki a 2000-es játékokon meggyújtotta a lángot.

A külföldi célállomások:
Sydney, Melbourne, Tokió, Szöul, Peking, Újdelhi, Kairó, Fokváros, Rio de Janeiro, Mexikóváros, Los Angeles, St. Louis, Atlanta, New York, Montreal, Antwerpen, Brüsszel, Amszterdam, Genf, Lausanne, Párizs, London, Barcelona, Róma, München, Berlin, Stockholm, Helsinki, Moszkva, Kijev, Isztambul, Szófia és Nicosia.