Haza nem hívták, az osztrák válogatottban csapatkapitány

2004.04.05. 19:15
Tizenöt évesen került Bécsbe, a harmincszoros bajnok Rapidhoz a szombathelyi Garics György. A futballista mára helyet követelt magának a kezdőcsapatban, és a magyar helyett az osztrák korosztályos válogatott kapitánya. Garics az Indexnek elmondta, a váltás azon múlott, hogy az osztrákok megkeresték, itthonról viszont évekig senki nem hívta. Pedig a fiatal játékos neve most könnyen bekerülhetett volna a korábban a zöld-fehéreknél dolgozó Lothar Matthäus noteszába is.
Az osztrák futball-bajnokság első vonalában szinte nincs olyan csapat, amely ne foglalkoztatna magyar futballistát. Vannak köztük korábbi válogatott játékosok, egykori NB I-es gólkirály, a bécsi Rapidot azonban egy itthon teljesen ismeretlen fiatal, Garics György erősíti. A szombathelyi születésű, húszéves futballista 1998-ban került az osztrák fővárosba, és jutott el a most zajló szezonban a bajnoki csúcstartó kezdőcsapatába.

Tizenöt évesen Bécsben

"Szintén futballista édesapám egyik barátja ajánlott be a Rapid megfigyelőinek, akik megnéztek, majd szerződés lett az érdeklődésből" - idézi fel a kezdeteket a középpályás. Tizenöt éves sem volt, amikor a Haladásból teljesen idegen környezetbe került, kollégiumban lakott, messze a családjától. A tanulás és az edzések összeegyeztetésével nem volt gond, mert a sportgimnázium, ahová járt, csak tíz percre van a Hannapi-stadiontól, így délelőttönként is tudott tréningezni.

A Bécsben "Gyuri" Garicsként jegyzett játékos 2002 őszén az - akkor két magyarral, Szabiccsal és Korsóssal felálló - Sturm Graz ellen mutatkozott be a Rapid első csapatában. A tavalyi szezonban ezzel együtt csak két mérkőzés jutott neki, majd a nagy ugrás idén következett be. Szeptemberben megsérült a jobbhátvéd Markus Hiden, és Joseph Hickersberger edző a fiatal magyart állította a helyére. Azóta tizenkilenc meccsen lépett pályára az osztrák Bundesligában, hol kezdőként, hol csereként. Gólt a bajnokságban még nem ért el, csak a kupában sikerült egyszer betalálnia.

Korai érdeklődés

Búcsú a bajnoki reményektől
A Rapid szombaton, hazai pályán 4-0-ra kapott ki a bajnokságra törő GAK-tól (a kölcsönben Debrecenben játszó Halmosi Péter csapata), egy olyan mérkőzésen, amelyen a zöld-fehérek végig támadtak, de gólt nem tudtak elérni. Garics a második félidőben lépett pályára, segíteni azonban nem tudott csapatán, amely így kiszállt az aranyért folytatott küzdelemből, és immár az UEFA-kupás helyet jelentő harmadik helyért küzd a Paschinggal. A tizenötezer kilátogató szurkoló nagy része nehezen emésztette meg a kiütést és többen a reklámtáblák ütögetésével teremtettek fülsüketítő zajt az utolsó tíz percre, két drukker pedig megsérült a rendőrökkel történt összecsapásban. A kupában áll még a Rapid: egy alacsonyabb osztályú ellenfél után itt is a graziakkal kerülhetnek szembe az elődöntőben.
"Ha vannak álmaid, meg lehet csinálni", jegyzi meg szerényen annak kapcsán, hogy beverekedte magát a harmincszoros osztrák első legjobbjai közé. Hogy eljuthatott idáig, azt szerinte annak köszönheti, hogy több poszton is bevethető. A középpálya jobboldalán érzi magát a legjobban, de hátvédként, középső középpályásként is szerepeltethető.

A szombati, vesztes meccs után is autogramkérők, fényképezkedő szurkolók vették körül Garicsot, neve az osztrák lapokban is időről-időre megfordul, internetes aukciós oldalakon pedig kézjegyét is vételre kínálják. A játékos azonban még korainak tartaná a felfokozott érdeklődést, és csöppet sem sajnálja, hogy Magyarországon még szinte ismeretlen a neve. "Nem tartok még ott, egyelőre itt szeretnék gyökeret verni" - példát mutatva, hogy egy jól sikerült szezontól még nem bízza el magát, és jobb, hogy nem nehezedik rá nyomás.

Magyar csapatkapitány a sógorok válogatottjában

Mentalitása, játéka alapján helye lenne valamelyik magyar válogatottban is, a kettős állampolgár Garics György azonban közel egy éve a sógorok U21-es csapatában lép rendszeresen pályára. Ez azt jelenti, hogy jelen állás szerint a magyar nemzeti együttesben már nem szerepelhet.

"Az osztrákok kerestek meg azzal, hogy nem lenne-e kedvem az itteni korosztályos válogatottban bemutatkozni. Én megtiszteltetésnek vettem a felkérést, megkaptam az osztrák állampolgárságot, és tavaly augusztusban bemutatkozhattam" - ad magyarázatot a váltásra, amiről csak nagyon visszafogottan vall. "Magyarországról évekig nem keresett senki, majd amikor debütáltam a Rapid első csapatában, másnap megérkezett a behívó. Későn, hiszen ekkor már be volt adva az állampolgársági kérelmem." "Nem felejtem el soha, hogy magyar vagyok", teszi hozzá, de hogy jól döntött, bizonyítja, idén az U21-es csapat kapitányának választották. A nagyválogatottra egyelőre nem gondol, és Hans Krankl sem kereste meg egyelőre.

Köszönőviszonyban Matthäusszal

Garics szerződése 2005-ben jár le a Rapidnál, de a folytatásra egyelőre nem gondol. "Szeretnék biztos csapattag lenni, először az a fontos, a többit majd meglátjuk" - fogalmazott tömören. Tervei között említi a tanulást is, az osztrák érettségi után ősztől menedzser szakon képzi magát tovább és a nyelvekkel sem áll hadilábon. "Kellene egy ötödik is", jelezve, hogy anyanyelve, illetve a német, az angol mellett franciául is kérdezhetnénk.

A középpályásnak egyébként vannak emlékei a jelenlegi magyar szövetségi kapitányról is, hiszen Lothar Matthäus 2001-2002-ben irányította a bécsieket. "Köszönőviszonyban voltunk", jelzi, hogy nem lenne nagy előnyben a beválogatásnál, de az ismeretség azért segíthetne.