A harmadik hely a reális a hoki-vb-n

2004.04.08. 19:31
Visszafogott várakozás előzi meg a magyar jégkorong-válogatott divízió I-es világbajnoki szereplését. A Húsvétfőn Norvégiában kezdődő tornán reálisan a harmadik helyet szerezheti meg, véli a kapitány és a szövetség elnöksége. A vb után két nappal - jutalomként - a sportág nagyhatalma, Kanada lép fel Budapesten.
A legutóbbi két divízió I-es - korábbi nevén B-csoportos - világbajnokságnak Magyarország adhatott otthont, előbbin a második helyet érte el csapatunk, a feljutásért folytatott küzdelemben ugyanis alulmaradt Dániával szemben. Tavaly, a Budapest Sportarénában a harmadik helyet csípte el a csapat, a kazahok és a lengyelek előzték meg a mieinket.

A magyar csapat vb-menetrendje
Hétfő: Nagy-Britannia, 16 ó
Kedd: Belgium, 12:30
Csütörtök: Norvégia, 19:30
Péntek: Fehéroroszország, 16
Vasárnap: Hollandia, 16
A mérkőzéseket a Duna TV élőben közvetíti.
A meglepetésért szállnak harcba

Tavaly, olykor nem is leplezetlenül - az akkori elnök, Fertő László egy karton viszkiben fogadott - abban bízott a hazai szakvezetés, hogy végre sikerülhet a bravúr, és története során először az elitcsoportban léphet jégre a magyar együttes. Ezúttal visszafogottabb a remények hangoztatása.

A vasárnapi elutazás előtti utolsó sajtótájékoztatón például a szövetségi kapitány, Dusan Kapusta úgy gondolta, reális esély a harmadik hely megszerzésére mutatkozik. "Meglepetés persze mindig lehet, és ezért dolgozunk" - tette hozzá a szlovák szakember.

A házigazda norvégok a legesélyesebbek

Kapusta felvázolta, hogy a házigazda norvégok, akik három éve szerepelnek a második vonalban, a legesélyesebbek a feljutásra. "Nyilván némi bírói segédletet is megkapnak a hazai közönség mellett" - ismerte el. "A saját bajnokságuk jóval erősebb, mint a magyar, emellett az igen erős skandináv ligákban és a tengerentúlon is edződnek nagyszerű játékosaik" - mondta.

A fehéroroszokkal kapcsolatosan kifejtette, a régi orosz iskolát képviselik, a legutóbbi olimpián a svédek legyőzése után a negyedik helyet kaparintották meg, ami önmagáért beszél. Palkovicsék pontot már szereztek a tavaly kiesett beloruszoktól, de legyőzniük még nem sikerült őket.

A magyar vb-keret
Kapusok: Budai, Halmosi, 1. sor: Tőkési, Sille, Palkovics, Ocskay, Gröschl, 2. sor: Horváth A., Tokaji, Peterdi, Ladányi, Vas M., 3. sor: Svasznek, Kangyal, Kovács Cs., Hofmann, Fodor, 4. sor: Lencsés, Szélig, Csibi, Majoross, Borbás
Szuper Levente és Vas János nélkül

A kapitány a briteket verhetőnek tartja, mégha arról is terjengnek hírek, hogy honosított kanadai játékosokkal töltik fel keretüket. "A hollandok ellen rendre szoros meccseket játszunk, de őket megverhetjük. Az újonc belgákat nem ismerjük, de ellenük mindenképpen nyernünk kell" - ismerte el.

"Jó szezon után vagyunk, de a kapus, Szuper Levente nem lehet velünk, mint ahogy a szupertehetséges csatár, Vas János sem. Előbbi csapata, a Peoria Rivermen még érdekelt az észak-amerikai rájátszásban, utóbbi pedig kilenc hónapos kihagyása után még nincs megfelelő erőállapotban. Svéd csapatának ifijei között veszik számításba, a felnőtteknél azonban egyelőre nem kerül szóba. Döntenem kellett, remélem, nem határoztam rosszul. Úgy érzem, képes vagyok motiválni a csapatot, amelynek tagjai maximalisták, így bravúrok sem elképzelhetetlenek" - zárta mondandóját.

Hét világbajnokkal érkezik Kanada

A világbajnokság huszadikán fejeződik be, rá két napra kerül sor az évtized mérkőzéseként beharangozott találkozóra, Kanada ellen a Sportarénában. Riválisunk a csehországi vb-n címvédésre készül, ennek megfelelően a legerősebb összeállításában érkezik. Hét világ- és két olimpiai bajnok szinte biztosan pályára lép, a február harmadikán megszorított - a sportág tanítómesterei 5-4-re nyertek - csapatból öten lesznek itt. Az Astra Zeneca csarnokban tartott három edzésük nyilvános - szombaton, vasárnap valamint hétfőn -, a keddi viszont nem. (Szombaton délután öttől, a másik két nap tizenegytől edzenek.)

A keddi összecsapásra már csak a legdrágább jegyek kaphatóak, a többi elfogyott, vagyis telt ház várható.

A kanadaiak eddigi kerete:
Kapusok: Giguere (Anaheim), Luongo (Florida), Denis (Columbus)
Hátvédek: Bouwmeester (Florida), Mitchell (Minnesota), Brewer (Edmonton), Morris (Phoenix), Schultz (Minnesota), Sutton (Atlanta), Van Impe (Hamburg), Heward (Zürich)
Csatárok: Briere (Buffalo), Heatley (Atlanta), Nash (Columbus), Williams (Carolina), Horcoff (Edmonton), Smyth (Edmonton), Alston (Zürich), Maneluk (Lugano), Metropolit (Helsinki), Astley (Lugano)
A vastagon szedett játékosok a vb-címvédők.