'Ha megnyerjük a Final Four-t, abbahagyom'

2004.04.15. 12:21
Pénteken az elődöntőket, vasárnap a helyosztókat rendezik Pécsett a női kosárlabda Euroliga négyes döntőjében. A hazai pálya előnyét élvező pécsiek nem titkolt célja a tornagyőzelem. Ez azonban könnyen edzőjük állásába kerülhet, hiszen Rátgéber László a győzelem esetén lemondana. Bár saját bevallása szerint nem bírná sokáig kosárlabda nélkül.
A magyar bajnok MiZo-Pécsi VSK mellett egy-egy francia, lengyel és cseh csapat vendégeskedik a női kosárlabda Euroliga péntektől vasárnapig tartó, és először Magyarországon sorra kerülő négyes döntőjében a pécsi Lauber Dezső sportcsarnokban. A legtekintélyesebb múlttal kétségtelenül a francia US Valenciennes rendelkezik, amely 2002-ben megnyerte a sorozatot, tavaly pedig ezüstérmes lett.

A Valenciennes már kapott ki Pécsen

A lengyel Gdynia eddig egy második helyig (2002) jutott, a cseh Brno pedig kétszer végzett harmadikként (2000, 2003). A Pécs egyszer (2001) volt bronzérmes. A pécsiek esélyeit növelheti, hogy az idei kiírásban hazai pályán mindegyik ellenfelüket legyőzték, köztük a Valenciennest is, melyet a csoportküzdelmek során nyolc ponttal 80-72 arányban vertek.

A baranyaiak helyzetét nehezíti, hogy egyik legjobbjuk Károlyi Andrea kedden thorakoszkópiás műtéten esett át. A válogatott játékosnak a pécsi klinika mellsebészetén elvégzett operáción megszüntették a légmellét, és összevarrták a kilyukadt tüdejét. Károlyi még a múlt héten, edzés közben sérült meg, elrepedt bordája kiszúrta tüdejét, erre azonban csak később derült fény, amikor orvoshoz ment. A jól sikerült műtétet követően szerdán már felkelhet, de nem valószínű, hogy játszhat a pénteken kezdődő pécsi négyes döntőn.

'Undorodjanak támadni a franciák'

Az együttes egyik legjobbjának kiesésével Rátgéber László óvatosabban fogalmaz, ugyanakkor most is úgy véli, csapata képes a négyes döntő megnyerésére.

"Andi - bár nagyon akar játszani - biztosan nem lesz teljes értékű harcos a hétvégre. A helyi érzéstelenítés mellett fájdalomcsillapítókat is kap, persze arra odafigyelnek az orvosok, nehogy ezek valamilyen doppingszert tartalmazzanak. Chantelle Anderson téli kidőlése után kezd tragikomikussá válni a helyzet" - mondta az MTI érdeklődésére Rátgéber László a baranyaiak sikertrénere, hangsúlyozva: eleve hatalmas sikernek tekinti a négyes döntőbe jutást, de ha már idáig eljutott a csapat, nem szabad megtorpanni.

A pécsiek speciálisan a Valenciennes-ből készülnek a pénteki elődöntőre, taktikailag és mentálisan egyaránt. "Ismét kiütközik rajtunk a félkezű zongorista-szindróma, ezért a rendelkezésre álló játékosoknak a szokásosnál is keményebb védőmunkát kell nyújtaniuk. Azt akarom, hogy a franciák undorodjanak támadni" - tette hozzá a mester.

'Abbahagynám, de biztos visszaesnék'

Rátgéber megerősítette korábbi elhatározását, mely szerint ha együttese megnyeri az Euroligát, akkor felhagy az edzősködéssel. "Ennél magasabbra már nem lehet jutni klubszinten. Arra gondoltam, hogy ha beteljesül az álmom, akkor a jövőben esetleg kosár-sulit nyitnék. Persze erről a hivatásról nagyon nehéz leszokni, így elképzelhető, hogy hamarosan "visszaesnék"...

A MiZo-Pécsi VSK az Euroliga B jelű nyolcasának harmadik helyén végzett, miután 9 győzelemmel és 5 vereséggel zárta a csoportmérkőzéseket. Kosárkülönbsége 982-945 volt, s a 14 forduló során 23 pontot szerzett. A két győzelemig tartó negyeddöntőben a magyar bajnok kettős győzelemmel jutott tovább a francia CJM Bourges ellenében.

A pécsi Final Four menetrendje:
Péntek, elődöntők:
MiZo-Pécsi VSK - US Valenciennes (francia) 18 óra
Gambrinus Brno (cseh)-VBW Gdynia (lengyel) 20:30

Vasárnap, helyosztók:
a 3. helyért 15 óra,
döntő 17:30