Rátgéber optimista, de gyengének tartja csapatát

2004.04.16. 12:14
A PVSK edzője, Rátgéber László már nagyon várja az Euroliga péntek délután kezdődő négyes döntőjét, bár nagyon visszafogottan nyilatkozik az esélyekről.
A négyes döntő hivatalos honlapján a szavazó szurkolók nyolcvannégy százaléka gondolja úgy, hogy a PVSK története során először megnyeri az Euroliga-sorozatot. Természetesen a játékosok is reménykednek, a szakvezető, Rátgéber László azonban visszafogottabb, ő csak huszonöt százalékot ad a sikerre. Igaz gyorsan hozzátette: ha befutnak, akkor felhagy az edzősködéssel. Meg azt is, hogy csakis azért van esélye csapatának, mert Pécsen játszanak.

Egyszer már nyert a Pécs a Valenciennes ellen

Három éve Messinában harmadik lett a Pécs, azóta nem sikerült bejutniuk a fináléba. Akkor némiképp megilletődötten játszottak a lányok a későbbi győztes Bourges ellen - jóllehet a döntő előtt kétszer is nyertek a franciák ellen -, az első negyedben tizenhárom pontos különbség alakult ki a két gárda között, amit nem tudtak ledolgozni a folytatásban.

Most a hazai közönség alighanem simán átlendíti a Rátgéber-csapatot az esetleges hullámvölgyeken, bár az ugyancsak francia Valenciennes nehéz ellenfélnek ígérkezik. A PVSK ugyan egyszer már legyőzte(80-72) a sorozatban a nyolc között a Sopront búcsúztató csapatot, de abból a sikerből felesleges lenne kiindulni, mert a visszavágón huszonöt pontos vereséget szenvedtek.(97-72)

Magassági fölény a franciáknál

Rátgéber gondjait szaporítja, hogy a kedden megműtött Károlyi Andrea várhatóan nem léphet pályára, az amerikai center, Anderson pedig régóta sérült, Béres Tímea viszont visszatért szülése után. Ugyanakkor abban bízik az edző, hogy Károlyi kiválása, még inkább egységesebbé teszi társulatát, és a védekezésben még az átlagosnál is keményebbek lesznek, és igyekeznek elvenni a rivális kedvét a támadástól.

Nem lesz könnyű, hiszen a Valenciennes magassági fölénye szembetűnő - a lepattanóknál lehet különösen nagy hátrány mindez -, az amerikai Brown 198 centi, a belga Wauters 195, az ausztrál Barkovic egy centivel alacsonyabb nála. Ezzel a legmagasabb pécsinél, a bolgár Branzovánál így is magasabb.

Ki a leggyengébb?

"Talán mi vagyunk a leggyengébbek ebből a négyesből" - ismertette az erőviszonyokat Rátgéber. Megállapításával persze lehetne vitatkozni - a Brno csak a Jekatyerinburg kizárása után kerülhetett be az elitkvartettbe -, de feltételezhető, a mondat sokkal inkább a játékosainak szólt, az ő tehermentesítésük lehetett a célja. A szövetségi kapitányi posztot is betöltő szakember ettől függetlenül optimista, és már nagyon várja a hat órakor kezdődő összecsapást. (A találkozót a Sport1 élőben közvetíti.)