Magyarország-Kanada 2-9

2004.04.21. 09:44
Az olimpiai bajnok és címvédő kanadai jégkorong-válogatott a szombaton kezdődő csehországi világbajnokság előtti utolsó edzőmérkőzését a Budapesti Sportarénában játszotta. A két gárda nyolcadik meccsén nem forgott veszélyben a sokkal jobban korcsolyázó és technikásabb vendégcsapat győzelme, de a magyar csapat maximálisan helytállt.
A magyar jégkorong-válogatott a múlt heti divízió I-es világbajnokságon némi csalódásra a negyedik helyet szerezte meg, de ennyivel még nem ért véget számára a szezon. A februári mérkőzés után - 5-4-re nyertek a vendégek, pedig Palkovicsék 4-2-re vezettek - ismét összemérheti erejét a világbajnoki címvédő és olimpiai bajnok Kanadával.

A sportág tanítómesterei 13 aktív NHL-játékossal, négy világbajnokkal érkeztek Budapestre, és a héten kezdődő prágai világbajnokság előtt a felkészülésük utolsó szakaszát itt tartották. A kanadaiak - leplezetlenül - címvédésre készülnek, és utolsó edzőmeccsükre méltó partnernek tartották a magyar válogatottat. Elmondásuk szerint nem igazán ismerik a magyarokat, bár a hollandok elleni meccset látták a vb-n.

ELSŐ HARMAD: Tizenkét percig tartotta magát a magyar csapat

Az első lövésre két percet kellett várni, Szélig eresztette meg. Egy percet sem kellett várni a válaszra, Sarault lövése azonban mellément. Nemsokára Peterdi centerezésére Ladányi érkezett jó ütemben, de Luongo védett. A kilencedik percben újabb magyar lövést jegyezhettünk fel: Sille a kék vonalról lőtt, de a kapus biztosan védett.

Az ellentámadásból Niedermayer veszélyeztetett, de Budai kétszer is hárított. Gröschl távolról próbálkozott, de Luongo spárgája után mellément a korong. A magyar csapat többször beszorult, de a tizenkettedik percig megúszta gól nélkül. Akkor egy visszatett korongot a svájci Rapperswillben játszó Roest ütött Budai lábai között a kapuba.

Az első találat után két perccel Heward szelidített meg egy korongot a harmad közepén, az átvétel után pedig kíméletlenül bevágta. Nyolc másodperccel később Niedermayer büntetett meg egy magyar hibát. Alig több mint egy perc telt el, amikor Sillét becsapta egy csellel az atlantai Heatley, és estében csúsztatott a bal sarokba. (25-5 volt a kapuralövések aránya az első húsz percben.)

MÁSODIK HARMAD: Gröschl a kapus lábai között vágta be

Gröschl lövésével melegített be a csereként beállt Giguere, aki a tavalyi rájátszás legjobbja volt. Morris távoli bombáját biztosan védte Budai, majd Shantz kísérlete ment mellé. Heatley ziccerénél ismét a magyar kapus volt a helyén. Alston viszont a hatodik percben mattolta őt. A Lions csatára könnyedén hagyta maga mögött a védőinket, elhúzta a korongot Budai mellett és az üres kapuba ütött. Az újabb nagy ziccernél üggyel-bajjal tisztázott a magyar védelem.

Ezek után Ladányi nagy lövését Giguere bravúrral védte, majd Roest második találatát jegyezte. A hátvédek hibáztak, a csatár nem. Egy percet sem kellett azonban várni, amikor Gröschl megszerezte az első magyar gólt. Palkovics a palánk mellett harcolt meg egy korongért, középre passzolt, csatártársa üresen érkezett, és a kapus lábai között közel hat méterről a kapuba lőtt.

Újabb egy perc múlva ismét Gröschl próbálkozott, de Palkovics ismétlése volt veszélyesebb, a korong így is öt centivel ment a felső sarok fölé. A következő támadást Ladányi fejezte be lövéssel, Ocskay sem tétlenkedett, de előbbit a kapus védte, utóbbi fölészállt. Borbás kiállítása után forró pillanatokat kellett átélnie a magyar társulatnak, de kihúzta gól nélkül.

HARMADIK HARMAD: kanadai lőtte a második magyar gólt

A befejező játékrészben egy perc sem telt el, amikor Heatley újra eredményes volt. Két csel utáni lövését Budai még védte, az ismétlésnél azonban már tehetetlennek bizonyult. Ezek után beszorult a magyar csapat, ám egyetlen ellemtámadása - nem elhanyagolható kanadai segítséggel - góllal zárult a nyolcadik percben. Ladányi passza után Vashoz került a pakk, aki nem jutott lövéshez, mert felszedték az ütőjét, de a lecsorgó korongot az egyik menteni igyekvő kanadai védő ütötte saját kapujába.

A válaszra másodperceket kellett várni, Heatley és Dumont tökéletesen használta ki helyzetét, utóbbi különösen nagy gólt lőtt a bal felsőbe. A folytatásban továbbra is fölényben voltak a vendégek, de újabb gólt már nem értek el. A mieink nevéhez még egy életerős Palkovics és Fodor lövés fűződik.

A sokkal erőteljesebb és jobban korcsolyázó, technikásabb, gyorsabb juharlevelesek megérdemelt győzelmet arattak, de Dusan Kapusta tanítványai minden dicséretet megérdemelnek. A szakvezetőnek meglehet, hogy ez volt az utolsó összecsapása a magyar csapat élén, mert szlovák ajánlatai vannak.

Jgyzőkönyv, nyilatkozatok
Barátságos jégkorong mérkőzés:
Magyarország-Kanada 2-9 (0-4, 1-2, 1-3)
Budapest Sportaréna, 9900 néző, Vezette: Nyeste, Halassy, ifj. Soós

Gólszerzők: Gröschl (33.), Peterdi (50.) illetve Roest (13., 32.), Heward (15.), Niedermayer (15., 51.), Heatley (17., 41), Alston (27.), Dumont (52.)

Dusan Kapusta, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:
Köszönöm a játékosoknak az egész éves munkájukat, ennek megkoronázása volt ez a fantasztikus gálamérkőzés. Lehetett érezni, hogy a kanadai válogatott a világ élvonalába tartozik, míg nekünk a tisztes helytállás volt a célunk, és úgy vélem, ez sikerült. Nem tudom, számomra mit hoz a jövő, nagy valószínűséggel ez volt az utolsó mérkőzésem magyar szövetségi kapitányként.

Joel Quenneville kanadai szövetségi kapitány:
Jó csapatot építettünk, azt hiszem, felkészültünk a világbajnokságra, ráadásul Prágában további játékosok csatlakoznak az együtteshez. Remek, pörgős meccset játszottunk a magyarok ellen, s külön köszönöm az itteniek vendégszeretetét.