'Olimpiai arannyal érne fel az A-csoport'

2004.04.23. 13:55
"Ha jönne ajánlat Szlovákiából, már indulnék is" - mondta Budai Krisztián, a magyar jégkorong-válogatott kapusa az Index online interjújában. A magyar játékost a múlt héten rendezett divízió I-es világbajnokságon a legjobb kapusnak választották, és a Kanada elleni barátságos összecsapáson is a válogatott egyik legjobbja volt.
A magyar jégkorong-válogatott egyedülálló idényt tudhat maga mögött: novemberben legyőzte a szlovák válogatottat, majd idén kétszer is fogadta a kanadai nemzeti csapatot, amellyel mindkétszer kiváló meccset játszott. A szezont még az sem rontotta el, hogy a Divízió I-es világbajnokságon, kisebb csalódást okozva csak negyedik lett az együttes. A sok kiemelkedő teljesítmény közül a legemlékezetesebb talán a végig remeklő Budai Krisztiáné volt, a kapust erről is kérdezték pénteken az Index Törzsasztalának olvasói.

Az Alba Volánnal idén bajnoki címet nyerő Budai messzinek, de nem elérhetetlennek érzi a hoki élvonalát. "A körülményeket figyelembe véve nem nagyon reális, de aki a magyar hokiban dolgozik, annak nagy álma, hogy az A-csoportba jusson. Ha mindenki kihozza magából a maximumot - és egy jó sorsolásuk van - létrejöhet ez a csoda" - mondta a minden szurkolót érdeklő kérdésről.

Jövőre is a dobogó a minimális cél

A magyar hoki helyzetét nagyon is reálisan értékelte, hiszen véleménye szerint tény, hogy idén itthon nagyon felkapták a jégkorongot, de még így is sok tenni való van az utánpótlás-nevelés terén - de még a felnőttek között is. Azonban így is elmondható, rövid időn belül sok pozitív változás történt a sportágon belül.

A jövő évi vb-vel kapcsolatban, előre nem szeretne jóslásokba bocsátkozni - hiszen nagyon kiegyenlített lesz megint a mezőny - de dobogónál alább most sem adják. "Sokat számít, hogy a kieső orosz utódállam lesz-e, mindenesetre egy A-csoportos szereplés egy magyar hokisnak olimpiai arannyal felérő tett lenne" - mondta Budai. Úgy véli, a honi jégkorong a világon jelenleg a húsz-huszonkettedik legerősebb.

'Menedzser nélkül nem lehet az NHL-be jutni'

A válogatott hálóőre tisztában van vele, egyáltalán nem biztos, hogy el tud szerződni külföldre - bár nagyon szeretne. Egy magyar hokisnak azonban nehéz kijutni menedzser nélkül. Minden játékos álma egy NHL-csapat, de ő már akkor is nagyon boldog lenne, ha egy nyugat-európai szerződéshez jutna. "Ha jönne ajánlat Szlovákiából, már indulnék is" - jelzi, hogy bármilyen erősebb bajnokságban kipróbálná magát.

Ugyan kisgyerek korában úszott, de édesapja kivitte őt a '90-es budapesti vb-re, ahol "megfertőződött" a jégkoronggal. Azt már akkor is tudta, kapus akar lenni, csak sportágat keresett magának. Gondol a sporton kívüli életére is, jelenleg a Testnevelési Egyetem a rekreációs menedzser szakára jár.

Ismerte Ambrust és hallott a melegpornóról

A "szaftosabb" témákat sem kerülte ki Budai, így megtudtuk, hogy ismerte az egykor a posztján játszó Ambrus Attilát. A Viszkis azonban szerinte nem volt egy nagy kapus, de nagyon lelkes volt. A hokipályán forgatott magyar melegpornó-filmről társaival együtt hallottak és jót derültek rajta. (A filmet éppen az Alba Volán csarnokában vették fel.) Ugyanakkor a kanadaiak elleni találkozót követő buliról nem volt hajlandó részleteket elárulni.