Tízmillió forintot ér az olimpiai arany

2004.05.05. 12:31
Az athéni olimpián egyéniben győztes sportolók négymillió forinttal kapnak többet, mint négy éve. Az olimpikonok fogadalomtételére május 29-én kerül sor a Nemzeti Színházban vagy a Vígszínházban, a küldöttség összetételét pedig a június 19-i közgyűlésen hagyják jóvá.
"Az egyéni olimpiai bajnokok számára javasolt jutalom tízmillió forint, míg a nyolcadik helyezettnek egymillió jutna. Párosban 8,5, a három-hat versenyző számára kiírt sportágakban 7,5, csapatoknak pedig játékosonként ötmillió forint lehet a prémium - jelentette ki Aján Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára a sportszövetségi főtitkárok számára rendezett értekezleten.

A versenyzőké a legnagyobb jutalom

Az edzők, szövetségi kapitányok nem kaphatnak többet, mint a legnagyobb összeggel jutalmazott versenyzők. Az eddigiek szerint közel harmimc magyar versenybíró működik közre az olimpián a nemzetközi szövetségek meghívására.

1,8 milliárdot ad az állam

A decemberben elfogadott, s az interneten is közreadott költségvetés részleteiről adott tájékoztatást Molnár Zoltán, a MOB ügyvezető igazgatója. Leszögezte, hogy a 2003. évi állami támogatás 1,5 milliárdos összege az olimpiai részvételre szánt kétszázötvenmillióval és további százmillióval mintegy 1,8 milliárdra emelkedett. A pénz - bár január elején bejelentették átutalását - a mai napig sem érkezett meg a MOB folyószámlájára.

Füleky András, a Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium államtitkár-helyettese közölte, hogy az átutalás január 20-án, kedden történt meg. Leszögezte, hogy műhelytámogatást csak olyan szakosztályok kaphatnak, amelyek olimpiai kerettagokat foglalkoztatnak. Jó hír, hogy a tervezett tizenöt százalékos áremelés csak az olimpia után lép érvénybe az edzőtáborokban. Az athéni részvételt tekintve minden sportoló, aki teljesítményével kivívta a szereplés jogát, és szövetsége javasolja, azt nevezik a játékokra. A doppingoláson ért versenyzőket viszont a szakszövetség állásfoglalásától függetlenül kizárják az utazó keretből.

"Javítsák meg a rekordjaikat és győzzenek"

Babati Lajos szervezési és marketingigazgató közölte, hogy az olimpikonok fogadalomtételére május 29-én kerül sor a Nemzeti Színházban vagy a Vígszínházban, a küldöttség összetételét pedig a június 19-i közgyűlésen hagyják jóvá. Június 23-án Olimpiai Napot rendeznek, az ünnepélyes csapatgyűlést augusztus 1-jére tervezik. Hozzátette, hogy a MOB elmúlt évi marketing-bevételei meghaladták a félmilliárd forintot, készpénzben mintegy kétszáznyolcvanmillió folyt be.

Köpf Károly sportigazgató biztatónak ítélte, hogy az olimpiai versenyszámokban rendezett tavalyi világbajnokságok eredményei alapján Magyarország a tizennegyedik helyen áll. Ami a várható szereplést illeti, a MOB azt a célkitűzést fogalmazta meg, hogy a mérhető sportágak képviselői javítsák meg egyéni rekordjaikat, a többiek pedig győzzenek, ahol lehet.