Boksz helyett gombfocival avatják a Papp László Sportarénát

2004.05.07. 13:22
Többszöri halasztás után május utolsó hétvégéjén, ötnapos rendezvénysorozat keretében nevezik el a Budapest Sportarénát Papp Lászlóról. Az Aréna szerette volna egy nagyszabású boksz-gálával egybekötni a névadó ceremóniát, ehelyett kiállítás nyílik az Aranycsapatról, valamint sok más program mellett gombfocibajnokságot, szkanderversenyt szerveznek. Egyelőre nem tudni, mindezt mennyiért.
Tavaly októberben vetődött fel először az ötlet, hogy a háromszoros olimpiai bajnok ökölvívóról, Papp Lászlóról nevezzék el a Budapest Sportarénát. A legendás sportoló halálakor ezt az ötletet a sportminiszter és a köztársasági elnök is támogatta, azonban sokáig nem történt semmi.

Többszöri halasztás

A tavaly augusztus óta teljes állami tulajdonban lévő csarnokot - mely a legnagyobb fedett sportlétesítmény Magyarországon - eredetileg az Aréna átadásának egy éves évfordulóján (március 13.) keresztelték volna át, azonban a Gyermek- Ifjúsági és Sportminisztérium úgy döntött, az EU-csatlakozás ünnepségsorozatának keretein belül kerül sor a névadóra.

Információink szerint a mostani hétvégén egy szűkebb körű ünnepség keretében lett volna a névadás, azonban a minisztérium a családdal egyeztetve úgy döntött, május utolsó hétvégéjén, ötnapos rendezvénysorozat keretein belül nevezik át az Arénát.

Ingyenes programok

Az Aréna szerette volna egy nagyszabású bokszgálával egybekötni a névadó ceremóniát, a sportminisztérium azonban a MOB-al és a Rendezvénycsarnok Rt.-vel közösen szervez nagyszabású programokat az Aréna teraszán. Ennek keretein belül lesz Olimpiai nap, Aréna-nap, míg vasárnapra gyereknapi eseményeket terveznek.

A május 27-től kezdődő ötnapos rendezvénysorozat keretében a teraszon található múzeumban nyílik meg az Aranycsapat kiállítása, míg az Arénában három nagyszabású koncertet szerveznek. Szombat és vasárnap este könnyűzenei koncert, míg vasárnap délelőtt egy gyermekeknek szóló koncertre kerül sor - mondta el az Indexnek Tibor Tamás, a Rendezvénycsarnok Rt. vezérigazgatója.

A szervezők szerint, ezenkívül is számtalan program várja az érdeklődőket, a sörözőtől a kávéházig, a gombfoci bajnokságtól a szkanderversenyig, de lesz extrém-sport bemutató és kisebb koncertek is, míg esténként utcabál. Noha az események legtöbbjére a teraszon kerül sor, az Arénába is ingyenes lesz a belépés.

Nem tudni mibe kerül

Hogy mindez mennyibe kerülne, a vezérigazgató nem tudott választ adni, mert a tárgyalások még folynak az Arénával, ugyanakkor azt elmondta, hogy a rendezvényt a társadalmi eseményekre fenntartott hat napban bonyolítanák. Mint ismert, az állam, a BSA-val kötött szerződése értelmében, egy évben húsz napon használhatja ingyen az arénát, további hat napon pedig, társadalmi eseményeket tarthat. Ezeket a napokat a minisztérium javasolja, de a szerződés értelmében az eseményeket az Aréna szervezné.

Szigetvári Viktor, a sportminisztérium sajtófőnöke azonban úgy tájékoztatott, hogy a társadalmi eseményekre fenntartott napokból mindössze kettőt "vesznek el", a többi napon fizetnek. De miután az Aréna állami tulajdonban van, így az egész rendezvénysorozat megoldható húszmillió forintból.

Ennek némileg ellentmond, hogy - amint arról korábban beszámoltunk - a csarnok bérleti díja napi hatmillió forint, de ez csupán a teremhasználatot fedezi, az egyéb, rendezési költségeket nem.