Mandula a harminc küszöbén a világranglistán

2004.05.10. 15:25
A legjobban jegyzett magyar teniszező, Mandula Petra a legjobb eredményét érte el - 31. a világranglistán -, így szinte biztosan kiemelt lesz a jövő héten kezdődő Roland Garroson. Kapros Anikó a 44., Czink Melinda a 70. helyen áll.
Mandula Petra a múlt héten simán nyert az 1.3 millió dollár összdíjazású berlini tenisztorna első fordulójában. Az olasz Schiavone visszalépése után az ukrán Vakulenko ellen egy órát sem töltött a pályán, és két 6:3-as szettben nyert.

Szinte biztosan kiemelt lesz

A második fordulóban aztán vállfájdalmai miatt visszalépett az orosz Sarapova ellen, aki az első játszmában 5:4-re vezetett ellene. Mandula úgy ítélte meg, hogy ha egészséges lenne, akkor sem biztos a győzelme, így inkább feladta. Ezzel együtt kihagyja a héten kezdődő római tornát.

A legfontosabb ugyanis számára, hogy a május 24-én kezdődő Roland Garroson megtartsa tavaly szerzett pontjait, és legalább a nyolcaddöntőig jusson. (Tavaly az amerikai Chanda Rubin verte három szettben, nagy csatában.)

Kapros két helyet javított

Erre - feltéve, ha egészséges lesz -, meg is van minden esélye, hiszen szinte biztosnak tekinthető, hogy pályafutása során Grand Slam-tornán kiemelt lesz. A ranglista első 32 helyezettje részesül abban a kedvezményben, hogy kiemelik, egyszersmind csak a harmadik fordulóban játszik hozzá hasonló képességű riválissal.

Kapros Anikó is javított, két helyet lépett előre, és már a 44. Számára nincs különösebb tét Párizsban, nem kell pontokat védenie, így egyetlen győzelem esetén még tovább araszolhat. Czink Melinda jelenleg a 70. helyen áll.

A világranglista élmezőnyében nincs változás, a két belga lány vezet, Henin és Clijsters. Utóbbi viszont visszalépett. Venus Williams döntős helyezésének köszönhetően három helyet javítva a nyolcadik.