Balczó postán átvenné a Nemzet Sportolója kitüntetést

2004.05.11. 15:53
Minden idők legsikeresebb öttusázója, Balczó András előre jelezte, hogy nem megy el a Nemzet Sportolója-díj múlt csütörtöki átadására. A háromszoros olimpiai bajnok a sporttévének nyilatkozva a rendszerváltó kormányok abortuszpolitikájával indokolta távolmaradását, és azt is nehezményezi, hogy a sportvezetői tevékenységet is figyelembe vették az odaítélésnél. Arra a felvetésre, hogy a sportminiszter személyesen vinné el a díjat, megjegyezte, "ahhoz meghívás is kell".
"A díjat és a vele járó jutalmat tízmillió ember szavazta meg nekem, és nem sérthettem meg őket azzal, hogy nem fogadom el." - mondta a Sport1 televízió Mai Helyzet című műsorában Balczó András, aki három olimpiai és tíz világbajnoki aranyérmével minden idők legeredményesebb öttusázója a világon.

Előre jelezte, hogy nem megy el

A tizenkét gyermekes sportember az elmúlt napokban azzal került a média érdeklődésének középpontjába, hogy nem ment el a Parlamentbe, hogy átvegye a Nemzet Sportolója kitüntetést, ugyanakkor a vele járó életjáradékot elfogadta. Balczó akkor úgy nyilatkozott, azért maradt távol, mert nem ért egyet a rendszerváltás óta hatalmon lévő kormányok abortuszpolitikájával.

A tévéműsorban tizenöt éve nem szereplő Balczó többek között elmondta: amikor kiderült, hogy ő is a díjazottak között lesz, és megkapta a meghívót, visszaüzent, miszerint ígéretet nem tehet a megjelenésére, azaz a sportminiszternek tudnia kellett, hogy nem megy el. Az sem nyerte el a tetszését, hogy Gyurcsány egy interjújában kifejtette, azok kapják meg a díjat, akik sportpályafutásuk után is letettek valamit az asztalra.

Nem engedték sportága vezetőségébe

"Na most én pont az akkori rendszer miatt nem tölthettem be semmilyen posztot az öttusázóknál, jóllehet mindenféle végzettséget megszereztem. Ennek ellenére mindössze előlovagló voltam, ami a takarítói poszttal egyenértékű. Hiába vártam a szakmai irányításra a sportágban, '78-ban Aczél György javaslatára kirúgtak a szövetség elnökségéből".

Birkapásztorkodás és tudományos szocializmus

"A törvény szellemisége olyan, mint valaha a birkapásztori vizsga volt. A juhászoknak a birkák kiterelése és a birkák beterelése mellett a tudományos szocializmusból kellett vizsgázniuk" - mondta a sporttévé műsorában Balczó a sportolói eredmények és sportvezetésbeli szerepvállalás kapcsolatáról.

"Emellett a médiát sem használtam olyan mértékben, mert egy összekoszolódott társaság, amit a pénzvilág irányít, és nem tettem különbséget pártok között sem. Közönségtalálkozókon viszont rendre megjelentem, több mint kétezer településen tartottam élménybeszámolót" - jegyezte meg.

Ezek után nyomatékosította: "ha elment volna és kezet fog Gyurcsánnyal, az hitelesítése lett volna a jelenlegi hatalomnak. A miniszter pedig pontosan tudta, hogy a megjelenésem valószínűsége a nullához közelít."

Gyurcsány akkor mehet, ha hívják

"Gyurcsány Ferenc úgy nyilatkozott, hogy a betegsége miatt távollevő Puskásnak és nekem kihozza a díjat. Ehhez azonban az én meghívásom is kell. Amint változik a kormány abortusz-politikája, megszűnik ez az árulás és nemzetgyilkosság, jöhet. De egyébként postán is feladhatja a díjat, nem fogom visszaküldeni".

A háromszoros olimpiai bajnok elmondta, érezte, hogy feszültségeket okoz majd a Nemzet Sportolóinak megválasztása. Ugyanakkor nagyon megtisztelőnek nevezte, hogy a közönség különböző szavazásain kivétel nélkül az élmezőnyben szerepelt. (Ezt alátámasztja, hogy az Index szavazásán is nagy fölénnyel nyert.)