Ismét Schumacheré a "sport-Oscar"

2004.05.13. 12:16
Tizennégy éves golfozó lány is van a sportvilág Oscarjának nevezett Laureus-díj idei kitüntetettjei között. A Portugáliában tartott ünnepségre ezúttal elment az újra kitüntetett Michael Schumacher, aki legutóbb nem vette át az elismerést. A legjobb újoncnak választott Michelle Wie mellett a nők között szintén golfos, Annika Sörenstam diadalmaskodott, a csapatok közül az angol rögbi-válogatottat választották a legjobbnak.
Idén, a szokásoktól eltérően nem Monte-Carlóban, hanem a portugáliai Estorilban tartották a sportvilág Oscar-díjának is nevezett Laureus-díjak átadását. Az elismerést 1999-ben alapították, többek között a DaimlerChrysler közreműködésével és negyvenkét fős zsűri választja ki az arra érdemeseket. A bírálók között van többek között Boris Becker, Szergej Bubka, Nadja Comaneci, Michael Johnson, John McEnroe, Mark Spitz és Katarnia Witt is.

Schumacher most hajlandó volt átvenni

A férfiak versenyében - 2002 után - ismét Michael Schumachert díjazták. A hatszoros Forma-1-es világbajnok megelőzte a tavalyi győztest, a Tour de France-on immár ötször végső nyertes Lance Armstrongot.

"Nagyon büszke vagyok, hogy elnyertem ezt a díjat. Beleborzongok, és nagyon fontos nekem, hogy másodszor is megkaptam ezt az elismerést" - mondta Schumacher a díjátadón. Volt is miért hálálkodnia, hiszen ez előző alkalommal, két évvel ezelőtt egészen egyszerűen nem ment el a díjátadóra és ezzel igencsak megsértette a szervezőket.

Sport-Oscar tizennégy évesen

A nőknél két év után nem teniszező kapta a Laureus-díjat. (2002-ben Jennifer Capriati, tavaly Serena Williams diadalmaskodott.) Ezúttal is a jelöltek között volt két teniszező, Williams és Justine Henin-Hardenne, valamint az esélyesnek tartott atléta, Maria Mutola, de egy golfozó, az amerikai Annika Sörenstam vitte el a díjat. A sportoló tavaly teljesítette a nők Grand Slamjét (vagyis egy éven belül megnyerte a legnagyobb tornákat), és elsőként indult a férfiak sorozatában is.

Az újoncok között szintén egy golfozó hölgy végezett az élen, és lett a díj történetének legfiatalabb kitüntetettje: az amerikai Michele Wie még csak tizennégy éves. A hawaii kislányt teljesítménye alapján képesnek tartják arra, hogy megváltoztassa a golf arcát. Kategóriájában olyan versenyzőket előzött meg, mint a Forma-1-be most berobbant Fernando Alonso, vagy az NBA új üdvöskéje, LeBron James.

A "Herminátor" a legnagyobb visszatérő

A legjobb csapatnak a tavalyi világbajnokságon első angol rögbi-válogatottat választották. Az együttes sportágában már begyűjtötte a lehetséges elismeréseket és most többek között a Ferrari Forma-1-es istállóját előzte meg.

A legnagyobb visszatérőnek járó díjat az osztrák sízőfenomén, Hermann Maier osztották, nem érdemtelenül: az alpesi síelés jelenlegi egyik legnagyobb alakja tavaly azután tért vissza a pályákra, hogy 2001-ben, egy motorbalesetben kis híján elvesztette lábát. A "Herminator" azt mondta, nagyszerű érzés számára az elismerés, a baleset után pedig még inkább az. Orvosainak megköszönte, hogy újra "nyerő pályára" állították őt.

Indiai-pakisztáni közös díj

A parasportolók közül a kanadai atléta, az elmúlt nyáron hat nap alatt négy világcsúcsot megdöntő Earle Connor bizonyult a legjobbnak. Az alternatív sportoló kategóriában az ausztrál szörfösé, Layne Beachley-é a Laureus, a "jószolgálati" díj a pakisztáni és az indiai krikett-válogatotté, amelyek országaik ellenséges viszony ellenére felélesztették a sportkapcsolatokat. Életműdíjat kapott a norvég Arne Naess: az elismert hegymászó januárban Dél-Afrikában vesztette életét.