Halálos baleset a Duna-Alba-ralin

2004.05.22. 14:26
A Duna-Alba-rali második napjának első gyorsasági szakaszán halálos baleset történt. Tóth Tibor ötszáz méterre a rajt után elveszítette uralmát autója felett, és elgázolta az érvényes licenccel rendelkező versenyzőtársát, Schleider Ferencet, aki ezúttal nem indult.
A csütörtöki kilenc és fél kilométeres prológ után - Aschenbrenner két tizeddel verte a címvédő Beniket - tragédiával folytatódott a Duna-Alba-rali pénteki versenynapja. Az újraindítás után a versenyen navigátorként induló Rózsa Norbert úszó olimpiai bajnok autóját is baleset érte. A Híradó információi szerint a sportoló súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedett.

Szerencsére szombatra sokat javult az 1996-ban olimpiai bajnok állapota, felesége, Fehér Ágnes az MTI-nek elmondta: "Kezd visszatérni az emlékezete, bár fáj a válla, a karja és a csuklója, de szerencsére törése nincs".

Schleider azonnal szörnyethalt

Az első gyorsaságin, Várpalota és Öskü között, ötszáz méterre a rajt után Tóth Tibor(Mitsubishi Lancer) egy bukkanó után nem tudott bevenni egy kanyart, és az elzárt területen kívüli részre sodródott, ahol elgázolt egy nézőt. A szerencsétlenül járt néző miután öt métert repült azonnal szörnyethalt, és végül terepjárójának csapódott.

Később derült ki, hogy az érdeklődő egy az idei szezonra érvényes licenccel rendelkező versenyző, Schleider Ferenc volt, és a tervei szerint a következő, szombathelyi futamon már részt is vett volna.

A következő futamon már indult volna

A tavaly az N csoport negyedik helyén végző Schleider egy Seat Cordoba WRC-vel ment volna idén - igen jól felszerelt autónak számít -, a korábbi világbajnok, Didier Auriol 2001-es autójával, az első futamra, az Eger-ralira nevezett is, de végül nem indult. (Miskolcon sem állt rajthoz.)

Magyarországon ő vezethette volna először ezt a Seatot, ennek érdekében az év elején többször járt Madridban tesztelni. Schleider a szezon előtt egy futamgyőzelmet szeretett volna elérni.

A pilóta könnyebb sérülésekkel megúszta

A pilótát és navigátorát, Szabó Józsefet könnyebb sérülésekkel szállították kórházba. A verseny átmeneti felfüggesztés után folytatódott, Aschenbrenner növelte előnyét rajta, de szombaton a bajnoki címvédő Benik Balázs megelőzte, így megnyerte a ralit.