Honvéd-Rijeka 7-6

2004.05.28. 18:54
Az elmúlt két évben a Honvéd-Domino vízilabda csapata miután bejutott az Euroliga-sorozat négyes döntőjébe az első akadályt sikerrel vette, a másodikon azonban elvérzett, így ezüstéremmel kellett beérniük Biroséknak. Ezúttal aranyat akarnak, ehhez az első lépést meg is tették a horvát Rijekát 7-6-ra verték, igaz tartalékoltak valamelyest, mert már négy góllal is vezettek. A másik ágon a szerb Herceg Novi 5-3-ra verte az orosz Csehovot.
A Honvéd-Domino vízilabda csapata az utolsó mérkőzésen vívta ki a továbbjutás jogát négyes csoportjából. Ezek után a negyeddöntőben a másik magyar együttessel, a Vasassal volt kénytelen összemérni erejét, és az első meccs egygólos sikere után a visszavágó utolsó negyede előtt háromgólos hátrányban voltak, de egy nagyszerű hajrával kivívták a négyes fináléba kerülés jogát.

A döntő helyszíne pedig két év után ismét a budapesti Hajós Alfréd uszoda lett, ahol legutóbb Kovács István csapata az olasz Napoli legyőzése után a görög Pireusszal szemben alulmaradt, így második lett. (Tavaly a Benedek vezette olasz Recco bizonyult jobbnak náluk.) Most nagyon fogadkoztak, hogy övék lesz az első hely, annál is inkább, mert tíz éve nem került magyar gárdához a legrangosabb trófea. Annak az Újpestnek ugyancsak Kovács volt a szakvezetője.

ELSŐ NEGYED: Molnár és Biros nyitotta a magyar gólok sorát

Négyezer néző láthatta a Margitszigeten, hogy az első ráúszásnál Szívós Márton simán elhozta a labdát. Az első két támadás sikerelenül végződött, aztán Molnár kapott jó labdát a szélről Birostól, csak a kapussal állt szemben, és nem hibázott. A horvátok több mint egy percig támadtak, de különösebb veszélyt nem okoztak, majd a magyar bajnok hagyott ki egy emberelőnyt. A negyedik percben távolról egyenlített.

Válaszként Kiss a kapufát találta el, a túloldalon pedig egy méterekkel célt tévesztett lövést jegyezhettünk fel, aztán Biros hét méterről a bal felsőbe bombázott. A folytatásban már nem változott az állás.

MÁSODIK NEGYED: Szívós és Kiss Gergő az újabb gólszerzők

A második hét perc Biros labdelhozatalával és egy újabb sikertelen magyar előnnyel kezdődött. (Molnár és Vári is a kapufát találta el.) A horvátok sem értékesítették fölényüket, majd a harmadik magyar "fór" is kimaradt, a negyediket azonban végre Szívós belőtte a rövid sarokba a jobb oldalról. A rijekaiak Premus szép centergóljával zárkóztak fel.

A Honvéd ötödik előnyénél Biros kapufát lőtt, az ellentámadásnál Gergely védett magabiztosan. A következő támadásnál Kiss előbb a kapust találta el, majd a rövid felsőbe küldte a labdát.

HARMADIK NEGYED: Már négy gól is volt a két csapat között

A harmadik játékrész Vári előnyből elért góljával kezdődött, Biros kitűnő passzt adott neki. Kimaradt helyzetek után Kiss remek átadással szöktette Molnárt, aki lerázta magáról a védőjét, és a kapus kezei között a léc alá passzolt, majd nem sokkal később ugyanő ejtett, de a kapufa hárított.

Frankovic lövését ugyanakkor épp a bal-kapufa segítette a gólvonal mögé. Húsz másodperccel a vége előtt, amikor a mieink egy szabálytalanságot vitattak, Buric ismét távolról próbálkozott, és megint sikerrel.

NEGYEDIK NEGYED: Szoros lett a vége

A záró játékrész gyatra támadásokkal indult - eladott labdák, rossz bejátszások, gyenge lövések váltották egymást -, mindkét oldalon érezhető volt a hullámvölgy. Az ötödik perc végén aztán Vári nagy gólt lőtt a védők kezei között. Ekkor senki sem gondolta, hogy szoros lesz a vége, mégis az lett.

Kancijanic ugyanis gyorsan válaszolt, Frankovic sikeres megúszása után pedig már csak egy gól volt a különbség a két gárda között. A Honvéd utolsó támadása el sem jutott a kapuig, így maradt még idő egy vendégkontrára, és két másodperccel a vége előtt Frankovic hat méterről lőtt, de Gergely biztosan fogta, így 7-6 lett a végeredmény.

A szerb Herceg Novi öt lőtt gólja döntőt ért

A találkozó után Kovács István vezetőedző kifejtette, hogy a döntőben sokkal jobban kell kihasználniuk az előnyös helyzeteiket a végső diadal érdekében.

A másik ágon a szerb Herceg Novi 5-3-ra verte az orosz Csehovot. A mieink a csoportmeccseken idegenben egy góllal kikaptak, míg hazai környezetben 6-6-os döntetlen született.

Jegyzőkönyv:
Domino-BHSE - Primorje Rijeka (horvát) 7-6 (2-1, 2-1, 2-2, 1-2)
Hajós Alfréd uszoda, 3000 néző
góldobók: Molnár, Vári 2-2, Biros, Szívós, Kiss G. 1-1, illetve Buric, Frankovic 2-2, Premus, Kancijanic 1-1