Európa legjobbja a Honvéd pólócsapata

2004.06.01. 10:37
A Domino-BHSE két elveszített döntő után harmadszorra diadalmaskodni tudott a férfi pólósok európai csúcssorozatának fináléjában: Kovács István legénysége a budapesti Final Four aranymeccsén 7-6-ra legyőzte a szerb-montenegrói Jadran Herceg Novit.
Az előjelek biztatóak voltak a vízilabda Euroliga budapesti négyes döntője előtt a végső győzelmet az utóbbi években kétszer is elbukó Honvéd számára: tíz éve, 1994-ben, és két évtizede, 1984-ben is magyar együttes diadalmaskodott az akkor még BEK-nek nevezett sorozatban.

Ideges csapatok, kapufák, eltékozolt lehetőségek itt is, ott is - ez jellemezte a nyitónegyedet, mígnem a hatodik percben a montenegróiak kapitánya, Krivokapic betalált. Szerencsére Biros pazar ejtéssel azonnal egalizált.

A második hét perc is Herceg Novi-gólt hozott előbb, hogy aztán a változatlanság jegyében újfent Biros egyenlítsen, akinek távoli bombáját a válogatott Stefik kapus nem tudta hárítani (2-2).

A 3. játékrész már-már a monotonitás jeleit idézte, felettébb kemény védekezés mindkét oldalon, s ha zörrentek is a hálók, előbb rendre Gergelyé és csak utána Stefiké. Kiss G. emberelőnyös egyenlítő találata után ki más, mint Biros varázsolta messziről a bal felsőbe a labdát, majd - hogy végre megtörjön a varázs - a negyed záró pillanataiban Bárány szerzett parádés centergólt, első ízben juttatva vezetéshez a magyar együttest (5-4).

A befejező negyedben Molnár először szabadult meg őrzőjétől, és Kiss G. pompás passzából nem is hibázott. Miként Vári sem, aki a 6 az 5 elleni játék végén biztos kézzel húzta a kapuba a labdát (7-4). Csakhogy a szerbek nem adták fel, előbb szépítettek, bő egy perccel a vége előtt pedig egyetlen gólra felzárkóztak, egyenlíteni azonban már nem volt módjuk.

A Honvéd a 7-6-os győzelemmel megnyerte a Final Fourt és ezzel az európai vízilabda elsőszámú klubcsapatává lépett elő.

Férfi vízilabda Euroliga, Final Four, döntő
Domino-BHSE - Jadran Herceg Novi (szerb-montenegrói) 7-6 (1-1, 1-1, 3-2, 2-2) Hajós uszoda, 4000 néző góldobók: Biros 3, Kiss G., Bárány, Molnár, Vári 1-1, illetve Gojkovic 2, Krivokapic, Latkovic, Zlokovic, Jokic 1-1