Puskás kórházban kapta meg a Nemzet Sportolója díjat

2004.06.01. 19:09
A sportminiszter a Kútvölgyi kórházban adta át minden idők legsikeresebb magyar labdarúgójának, Puskás Ferencnek a Nemzet Sportolója elismerést. Az olimpiai bajnok klasszis hosszú ideje súlyos betegséggel küszködik.
Az Aranycsapat legendás csatára, a futballtörténelem egyik legjobb játékosa - az UEFA szavazásán az elmúlt ötven év tizenegyedik legjobbjának választották -, Puskás Ferenc is átvehette a Nemzet Sportolója kitüntetést. A Real Madrid hajdani játékosát a fővárosi Kútvölgyi kórházban kereste fel Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági- és sportminiszter.

Puskás teljesítményét soha senki sem vitatta

"Ha van valaki, akinek elismerése megfellebbezhetetlen, akinek teljesítményét soha senki nem vitatta, és akinek kitüntetését mindenki felhőtlen boldogsággal fogadja Magyarországon, akkor az Puskás Ferenc - mondta rövid köszöntőjében a sportminiszter, majd feltűzte a Nemzet Sportolójának járó jelvényt az ünnepelt ingére.

Puskás Ferenc minden idők legnagyobb magyar labdarúgója, a világszerte legnépszerűbb, legismertebb magyar sportember remekbe szabott góljaival öt bajnoki címhez segítette a Honvédot. Hazai pályafutása során 349 bajnoki mérkőzésen 358 gólt szerzett.

324 gólt szerzett a Real Madridban

Tizennyolc évesen mutatkozott be a nemzeti tizenegyben, amelyben 85-ször szerepelt, s 84 alkalommal talált a hálóba. Csapatkapitányaként volt részese Helsinkiben az olimpiai győzelemnek, Londonban az angolok elleni 6-3-as diadalnak és egyik tragikus hőse a svájci világbajnokság berni döntőjében a németektől elszenvedett 3-2-es vereségnek.

A világhírű Real Madrid csapatának labdarúgójaként hat spanyol bajnoki elsőség, három BEK-győzelem főszereplője lett. A királyi klub mezében játszott 372 mérkőzésen 324 gólt szerzett.

Már csak Balczó nem kapta meg

Edzőként a görög Panathinaikoszt '71-ben a BEK-döntőjébe juttatta, ott azonban csapat vereséget szenvedett a holland Ajaxtól. Szövetségi kapitányként '94-ben a magyar válogatottat dirigálhatta.

A tizenkét jutalmazott közül így már csak minden idők legeredményesebb öttusázója, Balczó András nem kapta meg a díjat - az ünnepségről való távolmaradását a legutóbbi négy kormány abortuszpolitikájával indokolta -, de mint a Sport1-nek adott interjújában kifejtette, postán hajlandó átvenni az elismerést.