Miskina nyerte a női egyest a Roland Garroson

2004.06.05. 17:08
A francia nyílt teniszbajnokság orosz házi döntőjében az előzetesen esélyesebbnek vélt Miskina hozta a papírformát, és magabiztosan verte alig több mint egy óra alatt honfitársát, Gyementyijevát.
Történelmi összecsapást játszottak a francia nyílt teniszbajnokság, a Roland Garros döntőjében. Ezidáig ugyanis soha nem játszott két orosz hölgy a döntőben. Most az egyaránt huszonhárom esztendős Anasztaszija Miskina és honfitársa Jelena Gyementyijeva csapott össze Párizsban, a legrangosabb salak borítású verseny döntőjében.

2002-ben két amerikai (a két Williams), tavaly két belga (Henin és Clijsters) játszotta a döntőt, így mondhatni már-már hagyomány, hogy azonos nemzetbeliek csapnak össze a nők utolsó meccsén. Az előző két év döntőjéhez képest, az idei kevés izgalmat hozott, hiszen az előzőleg hatodik helyen kiemelt Miskina könnyedén hozta a meccset.

A három hellyel hátrébb rangsorolt vetélytársa szokatlanul sokat hibázott, így az egész találkozó alig tartott kicsivel tovább egy óránál. Az első szettben, mely mindössze 27 percig tartott, Gyementyijeva mindössze egyetlen gémet tudott hozni, ellenben 19 önhibát vétett. A másodikban ugyan nyert két játékot, de engeteget hibázott, számtalan kettős hibát vétett, ez pedig a remekül játszó Miskina ellen kevés volt.

Gyementyijeva volt már elődöntős a US Openen, van egy ezüstérme a sydneyi olimpiáról, most pedig megszerezhette volna élete első Grand Slam-trófeáját, most azonban ugyanolyan súlyos vereséget szenvedett, mint edzője Olga Morozova, aki harminc éve kapott ki egyanilyen arányban a döntőben az amerikai Chris Evert-től.

A győztes Miskina győzelmével feljött a világranglista harmadik helyére (és nemmellékesen 838 500 eurót kapott sikeréért), a két belga - Henin és Clijsters - teniszező mögé.

Keretes címe
Anasztaszija Miskina (orosz, 6.)- Jelena Gyementyijeva (orosz, 9.) 6:1, 6:2

Miskina névjegykártyája:

Született: 1981. július 8., Moszkva

Lakóhelye: Moszkva

Magasság/testsúly: 1.75 m/59 kg

Ütőfogása: jobbkezes

Profijátékos: 1998 óta

Jelenlegi világranglista-helyezése: 5.

Legjobb világranglista-helyezése: 5. (2004. március 8.)

Tornagyőzelmei: 8, ebből 1 Grand Slam (2004: Roland Garros)

Útja a győzelemig:

1. forduló: Molik (ausztrál) 4:6, 6:3, 6:4

2. fordló: Strycova (cseh) 6:0, 6:4

3. forduló: Chladkova (cseh) 6:3, 7:6 (7-3)

4. forduló: Kuznyecova (orosz, 11.), 1:6, 6:4, 8:6

negyeddöntő: V. Williams (amerikai, 4.), 6:3, 6:4

elődöntő: Capriati (amerikai, 7.), 6:2, 6:2

döntő: Gyementyjeva (orosz) 6:1, 6:2