A NOB-elnök nem bízik Athénban

2004.06.13. 12:07
Az olimpiai mozgalom első embere, Jacques Rogge szerint az olimpiai záróünnepségen lehet, hogy azt mondja majd, nem ez volt minden idők legjobb ötkarikás eseménye. Athénban felháborodtak a NOB-elnök szavain.
Az athéni olimpia közeledtével a görög szervezőknek nem csak az építkezésekkel, hanem a kommunikációval is egyre többször gyűlik meg a bajuk. Néhány napja az ország közmunkaügyi minisztere javasolta a kormányfőnek az augusztus 13-án kezdődő játékok elhalasztását, a minap pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Jacques Rogge fejezte ki aggodalmát.

Rómát kellett volna választani?

"A NOB nagy kockázatot vállalt azzal, hogy 1997-ben a görögöknek adta a rendezési jogot. Rómával biztosan sokkal könnyebb dolgunk lett volna, de a 3000 éves hagyomány miatt végül Athén mellett döntöttünk" - nyilatkozta az ausztrál Channel Nine televíziós csatornának a belga sportdiplomata. Arra a kérdésre, hogy mit fog mondani az augusztus 29-i záróünnepségen, Rogge így válaszolt: "talán azzal kezdem, hogy nem ez volt a legjobb ötkarikás esemény, de..."

A görög szervezők óriási felháborodással fogadták az országszerte bemutatott interjút. "Az elnök úr jól tudja, hogy az olimpia sikerét abból lehet megítélni, hogy mi történik a nyitó- és a záróceremónia között. Ami pedig Rómát illeti, azért lettünk mi a házigazdák, mert a miénk volt a legjobb pályázat, nincs ehhez mit hozzáfűzni" - jelentette ki Gianna Angelopulosz-Daszkalaki, a szervezőbizottság (ATHOC) vezetője. A sportdiplomata hozzátette, Rogge nagyon sokat tett maga is az athéni rendezésért, és aki látja, hogy milyen lett az Olimpiai Stadion, megérti, hogy a görögök miért mondják, hogy különleges és nagyszerű játékokat rendeznek majd.

Változó NOB-stratégia

A NOB egyébként többször változtatott az előkészületekkel késlekedő görögökhöz való viszonyulásán. Négy évvel ezelőtt az athéni rendezés egyik szorgalmazója, Juan Antonio Samaranch korábbi elnök "fenyegette" meg a szervezőket azzal, hogy elvehetik tőlük a 2004-es játékokat. Aztán a NOB stratégiát váltott, a negatív megszólalások helyett az optimizmust választotta.

Eközben persze óvintézkedéseket is tett az idővel Rogge irányítása alá került szervezet: az olimpiák történetében először koordinációs biztost nevezett ki, majd biztosítást is kötött az esemény elmaradása esetére. Több mint százötvenmillió dollárt kapna a NOB, ha a görögök valamiért nem tudnák megtartani a sportvilág legnagyobb ünnepét.

Jobb lesz, mint várják

Az ATHOC magyar munkatársa, Vajda László korábban úgy vélekedett, a sok bizonytalanság annyira leszállította a várakozásokat a görög fővárossal szemben, hogy a vártnál már csak jobb lehet az augusztusi két hét.