Verekedés az olimpiai láng futásánál

2004.06.16. 11:32
Verekedés tört ki fotósok, operatőrök és rendőrök között az olimpiai láng mexikóvárosi útja közben. A CNN egyik munkatársa lábtöréssel került kórházba.
A résztvevők nem igazán feleltek meg a "Béke lángja" szlogennek Mexikóban. A médiamunkatársak a jobb felvételek kedvéért áttörték a kordont, és a rendőröknek csak nagy erőkkel sikerült visszaverniük őket. Szemtanúk szerint a CNN egyik munkatársa lábtöréssel kórházba került.

A fővárosban az első futó az a Norma Enriqueta Basilio volt, aki az 1968-as mexikói játékokon az olimpiák történetében első nőként gyújtotta meg a lángot. A százhúsz fős staféta tagjai egyenként nagyjából négyszáz méteren keresztül vihetik a fáklyát.

Az olimpiai lángot Rio de Janeiróból szállította a Zeusz nevű különgép Mexikóba, amely már a tizedik állomása a Sydneyben - a legutóbbi négyszázas bajnok, Cathy Freeman kezében - útjára indult világkörüli váltófutásnak. (Azóta sok más híresség között minden idők két legjobb futballistája, Pelé és Ronaldo is futott vele.)

A láng ezután Los Angelesbe érkező fáklya 27 országban 78 ezer km-t tesz meg, mielőtt visszatér Athénba, a XXVIII. nyári olimpia augusztus 13-i megnyitójára. Európába - Antwerpbe - június 21-én érkezik meg a staféta, Budapestet azonban nem érinti, Szófiát, Kijevet és Ciprust azonban igen.