A Detroit Pistons nyerte az NBA-döntőt

2004.06.16. 10:46
A Detroit Pistons megszerezte fennállásának harmadik bajnoki címét az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA), miután negyedszer (hazai pályán haramadszor) is legyőzte a Los Angeles Lakerst a döntő, négy győzelemig tartó párharcban. A Pistons magabiztosan, 100:87 arányban nyerte az utolsó meccset.
A Detroitiak három-egyes magabiztos vezetés tudatában, úgy léptek pályára, hogy otthon megszerzik a bajnoki címet. A Lakers abban reménykedett, hogy esetleges győzelmével visszakapaszkodhat, hiszen a következő két mérkőzés helyszíne Loas Angeles lett volna.

A 15. bajnoki címére hajtó, esélyesebbnek tartott, ám sok sérülttel és formán kívül játszó Lakers a nyitónegyedben Bryant révén kissé ráijesztett a Detroitra, hiszen már hét ponttal is vezetett.

A hazaiak azonban a folytatásban négy kezdőemberük - Hamilton, Billups, B. Wallace és Prince - kiegyensúlyozott teljesítményével egyértelművé tették, hogy semmiképpen sem szeretnének még egyszer Los Angelesbe utazni.

A Lakers színeiben ezúttal nem tudott pályára lépni Karl Malone, aki még a döntő második meccsén szenvedett térdsérülést. A másik, idei szezonban igazolt veterán sztárt, Gary Paytont pedig alig lehetett észrevenni. Félidőben 55-45-ös detroiti előnyt mutatott az eredményjelző.

Fordulás után eldőlt a mérkőzés és egyben a 2003/2004-es idény is, mivel az ezúttal is kétszemélyes (Bryant, O,Neal) csapatot alkotó, 40 százalék alatt célzó vendégek a 36. percig mindössze 14-gyel tudtak válaszolni a 27 kapott pontra. A michiganiek ekkorra már csaknem kétszer annyi lepattanót gyűjtöttek, és hússzal több pontot dobtak a palánk alól. A száz pontig csak ritkán jutó - inkább kemény védekezéséről ismert - Pistons az utolsó negyedben már csak a különbség tartására törekedett, és végül megszerezte - 1989 és 1990 után - a harmadik bajnoki címét. Harmincéves edzői pályafutása során először jutott el a végső győzelemig a Pistons edzője, Lary Brown, aki már többször is megkapta az év edzője díjat, és akit az egyik legfelkészültebb szakembernek tartanak a ligában. (Idén Brown irányítja az athéni olimpiára készülő amerikai válogatottat is.)

A döntő legjobbjává a detroiti Chauncey Billupsot választották.

Detroit Pistons-Los Angeles Lakers 100:87
Pontszerzők: Hamilton 21, B. Wallace 18, Prince 17, Billups 14, R. Wallace 11/3, Okür 7/3, Williamson 6, Campbell 4, Hunter 2, illetve Bryant 24, O,Neal 20, Fisher 10/9, Medvegyenko 10, Fox 6, Rush 5/3, Cook 4, George 4, Walton 2, Payton 2