Abbahagyta az olimpiai bajnok

2004.06.29. 18:22
Az atlantai olimpia kalapácsvető bajnoka, Kiss Balázs bő két hónappal az athéni olimpia előtt bejelentette visszavonulását. A veszprémi születésű, korábban Amerikában is tanuló és készülő versenyzőt sorozatos sérülések hátráltatták.
"Egy dolog, amikor az ember magában eldönti, hogy vége, és egy másik folyamat, amikor ezt közli a környezetével. Amikor elhatároztam, hogy abbahagyom, nagy megkönnyebbülést éreztem, hogy megszabadulok a fájdalomtól, attól a stressztől, hogy nem tudom elvégezni az edzésmunkát. Most, hogy ez nyilvánosságra került, nagy békét érzek: utoljára voltam címlapon" - mondta az MTI-nek Kiss Balázs, aki 1999 óta nem produkált teljes szezont sérülései miatt.

Nyak- és térdsérülések hátráltatták

"Egész listát lehetne összeállítani: fájt a nyakam, a térdem nem bírta a terhelést, ínhüvely-gyulladásom is volt. Mivel mindig kímélni kellett valamelyik testrészemet, rásérültem egy másikra. A 2002-es Európa-bajnokságon például abszolút jó formában voltam, de már nem bírtam olyan jól a kétnapos versenyt, mint korábban" - magyarázta

Kiss Balázs Sydneyben nem tudta megvédeni az atlantai olimpián szerzett bajnoki címét, akkor is nyaksérülése miatt maradt távol a játékoktól. Készült, de két héttel az utazás előtt bejelentette: nem tudja vállalni a megmérettetést, így utazhatott helyette 2002 Európa-bajnoka, Annus Adrián.

Szedihhel is készült

Az olimpia után még bízott abban, hogy visszaszerzi régi formáját, és mint mondta: kizárólag az a cél vezérli, miután nem tudta megvédi elsőségét, hogy visszakerüljön újra a trónra. Úgy vélekedett, az talán még nagyobb siker lenne, mint a címvédés lehetett volna.

Ennek érdekében a világcsúcstartó orosz Jurij Szedihhel is készült, rendszerint Párizsba utazott az edzéseire, de a speciális nyakmerevítő-gép sem tudta teljes értékű állapotba hozni.

A lovaglás váltja fel a kalapácsvetést

A folytatásról a jelenleg Veszprémben élő Kiss Balázs annyit árult el, hogy jelenleg a sport perifériáján érzi magát, és új hobbijának, a lovaglásnak hódol. Emellett azonban nem kizárt, hogy a sportdiplomáciában még hallunk róla, hiszen néhány éve a NOB sportolói bizottságába pályázott.

Kiss Balázs legjobbja 83,00 méter volt, de csak rövid ideig tartotta a magyar csúcsot. 1996-os ötkarikás győzelme mellett az 1998-as budapesti Eb-n ezüstérmes lett - Gécsek Tibor győzte le -, az 1995-ös és 1997-es vb-n, továbbá a 2002-es Eb-n 4., a 2001-es vb-n hatodik volt.