Armstrong egy lépésre a rekorddöntéstől

2004.07.24. 18:48
Az ötszörös amerikai Tour de France-győztes, Lance Armstrong megnyerte a szombati időfutamot is a francia kerékpáros körvesenyen, így bebiztosította hatodik sikerét is. Eddig ötnél többször még egyetlen versenyző sem diadalmaskodott a világ leghíresebb bicikliversenyén, így Armstrong a vasárnapi záróetap után új rekordot állít fel.
Az amerikai Lance Armstrong nagy fölénnyel nyerte a francia kerékpáros körverseny, a Tour de France 19., utolsó előtti szakaszát is, a Besancon körüli 55 km-es egyéni időfutamot, s ezzel már szinte biztosan megszerezte sorozatban hatodik összetett győzelmét, ami sporttörténelmi bravúrnak számít.

Ullrich ismét nem tudta megállítani a texasit

A szombati szakaszon az összetett állás fordított sorrendjében indították a versenyzőket, így az amerikai szupersztár vághatott neki utoljára a távnak.

A viadalt sokáig Armstrong csapat- és honfitársa, Floyd Landis vezette 1:09:14 órával. Idejét először az összetettben negyedik német Jan Ullrich tudta megjavítani, ő több mint egy perccel (1:07:50 ó) hajtott jobbat.

A németek olimpiai és világbajnoka után már csak hárman voltak kint a pályán, közülük pedig a szakasz előtt harmadik Jan Klöden (német) és a második Ivan Basso (olasz) sokkal inkább egymásra figyelt Ullrich helyett, hiszen csupán 1:01 perc volt köztük a különbség.

Armstrong szinte csak a presztízs miatt nyert

Az 55 km - az előzetes várakozásoknak megfelelően - elég volt a német klasszisnak, hogy ledolgozza olasz vetélytársa előnyét, s így az utolsó szakasz előtt ő vette át a második helyet.

Az amerikai Lance Armstrong már a szakasz előtt is fölényesen vezetett, ám nem elégedett meg ennyivel, és hatalmas tempót diktálva, végül Ullrichot is több mint egy perccel utasította maga mögé.

Vasárnap már csak az utolsó, 163 kilométeres sík szakasz vár a versenyzőkre, amelyen lehetetlen utolérni Armstrongot, így a 33 éves versenyző új rekordot állít föl: hatszor még senki nem nyert a Tour de France-on. Korábban Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault és Miguel Indurain is ötször tudott diadalmaskodni.

19. szakasz, Besancion-Besancion, 55 km, egyéni időfutam:

1.Armstrong (amerikai, US Postal) 1:06:49 ó 2. Ullrich (német, T-Mobile) 1:01 p. hátrány 3. Klöden (német, T-Mobile) 1:27 p.h. 4. Landis (amerikai, US Postal) 2:25 p.h. 5. Julich (amerikai, CSC) 2:48 p.h. 6. Basso (olasz, CSC) 2:50 p.h.

Az összetettben (sárga trikó):

1. Armstrong 79:27:17 ó 2. Klöden 6:38 p. hátrány 3. Basso 6:59 p. h. 4. Ullrich 9:09 p. h. 5. Azevedo (portugál, US Postal) 14:30 p. h. 6. Mancebo (spanyol, Illes Baleares) 18:20 p. h. Vasárnap a Montereau és Párizs (Champs-Elysées) közötti 163 km-es záró etap vár a versenyzőkre.