Üstökös hull a tengerbe az olimpia megnyitóján

2004.07.26. 13:27
Az olimpiák egyik legnagyobb látványossága a megnyító ünnepség, melynek eseményeit titkolják a szervezők. Egy angol bulvárlap, a Sunday Mirror újságírói viszont meglesték az athéni játékok főpróbáját, és megírták a részleteket.
Az olimpiák sporteseményeken kívüli legnagyobb látványossága a megnyító ünnepség, négyévente milliárdok találgatják, milyen módon lobban majd fel a játékok kezdetét jelző láng. A műveletet, csakúgy mint show más elemeit titkolják a szervezők, de egy brit bulvárlap legutóbbi számában kiszivárogtatott néhány részletet az augusztus 13-án kezdődő athéni olimpia nyitóünnepségéről.

Tenger a stadionban

A Sunday Mirror újságírói állítólag szombaton beleselkedtek az esemény titkos főpróbájára. A lap szerint a központi stadion gyepszőnyegén egy óriási műanyag medencét építettek fel, amely vízzel feltöltve a tengerre emlékeztet. A berendezést egy speciális hidraulikus szerkezettel lehet felemelni.

A jól értesültek szerint a háromórás műsort bevezető visszaszámlálás végén tűz fut végig az aréna 80 méter magas tetőszerkezetén, majd egy üstökös hullik a "tengerbe", amelyen egy gyermeket szállító papírhajó is feltűnik. Az ötkarikás láng a vízfelület közepén lobban majd fel, miközben 400 dobos a szívdobogás ütemét veri.

A szervezők titkolták a programot

Természetesen az athéni olimpia szervezőbizottságából (ATHOC) többen is erősen kifogásolják, hogy nyilvánosságra hozták az ünnepség leglátványosabb elemeit.

"Alig három héttel a megnyitó előtt pletykákkal és exkluzív információkkal kell foglalkoznunk, ami rossz szájízt ad a készülődésnek" - mondta Georgesz Vulgarakisz görög közrendészeti miniszter.

Az ATHOC egyik funkcionáriusa persze további részeket nem akart elárulni, és újságírói kérdésre dühösen csak annyit mondott: "majd meglátják, mi lesz!"