Indurain: Merckx jobb volt, mint Armstrong

2004.07.27. 12:42
A kilencvenes évek elején öt Tour de France-győzelmet szerzett Miguel Indurain úgy gondolja, hogy a vasárnap hatszoros Tour-győztessé vált Lance Armstrong rekordgyőzelmével nem lett minden idők legjobb kerékpárosa. A volt baszk klasszis szerint a belga legenda, Eddy Merckx jobb volt az amerikainál.
Az ötszörös Tour de France győztes Miguel Indurain egy hétfői interjúban elmondta, nem irigyli Lance Armstrongot, aki egymás után hatodszor diadalmaskodott a Tour de France országúti kerékpáros körversenyen. Ez a bravúr eddig egyetlen kerekesnek sem sikerült a viadal történetében.

"Armstrong megérdemelte"

"Lance nagyon megdolgozott a sikerért, s megérdemelte ezt a csodálatos eredményt - fogalmazott az egykori szuperklasszis, aki 1991 és 1995 között zsinórban diadalmaskodott a Touron. - Fölösleges lenne sopánkodnom, hiszen én régen abbahagytam, ő pedig sikerei csúcsán van. Anquetil, Merckx, Hinault és jómagam is szerettünk volna hatodszor nyerni, de nekünk sajnos nem jött össze. Hallottam, többen nem szeretik őt, de ilyen a világ, különbözőek vagyunk."

Arra a kérdésre viszont, hogy a világ legnagyszerűbb körversenyén aratott hatodik sikerrel Armstrong minden idők legjobb biciklise lett-e, nemmel felelt a baszkok volt világklasszisa.

"A kerékpársport legjobbja Merckx"

"Merckx egész évben versenyzett, indult a Girón, a Touron a Vueltán, és több rövidebb futamon is, míg Armstrong rendre csak Franciaországban áll rajthoz. A belga így is megnyert mindent, ami szerintem nagyobb teljesítmény, mint az amerikai hat Tour-győzelme. Természetesen ő is rendkívüli kerékpáros, rekordot állított föl, a Tour de France királya lett, ám a kerékpársport legjobbja Eddy Merckx" - mondta Indurain.