Huszonhat fős tévéstáb közvetít Athénból

2004.07.28. 10:49
"A Magyar Televíziótól tizenhat riporter, nyolc műszakis és két vágó dolgozik a helyszínen az athéni olimpia alatt. Az eseményről napi tizenöt órát közvetítenek" - nyilatkozta Komlósi Gábor, a Telesport főszerkesztő-helyettese az Indexnek. Szerinte az előkészületekben még mindig hatalmas lemaradások vannak, de biztos benne, a görögök kész lesznek a rajtra, az általa csak Potemkin-olimpiának nevezett játékok kezdetére.
"A Magyar Televízió tervei szerint valamennyi versenyzőnk athéni szereplése képernyőre kerül. Ezen tizenhat riporter, nyolcfős műszaki személyzet és két vágó dolgozik majd a helyszínen" - nyilatkozta az Indexnek Komlósi Gábor, a Telesport főszerkesztő helyettese.

Komlósi elmondta, az utazó keret létszámát a kényszer szülte, hiszen sokkal jobb lett volna több riporterrel és nagyobb technikusi gárdával menni, hiszen például rendezőt nem is tudnak kivinni. Ezért a Vitray, Dobor, Komlósi hármas látja majd el az adásrendezői tisztet.

Sztárgázsi a külsősöknek?
A Mai Nap úgy tudja, a nem telesportos athéni riporterek, Csisztu Zsuzsa és Hajdú B. István naponta ötvenezer forintot számláz az olimpia alatt az MTV-nek, azaz a huszonkét napos kiküldetés alatt fejenként 1,1 millió forintot keresnek majd. A napilap a televízióból származó információk alapján azt írta, emellett - a szokásoktól eltérően - napidíjat is kapnak majd a tévések. Az érintettek a köztévével kötött szerződésbe foglalt titoktartási kötelezettségre hivatkozva nem beszéltek a pénzösszegről, Komlósi Gábor pedig "szemenszedett" hazugságnak nevezte a sztárgázsiról szóló híreket.
Négy külsőssel

Az utazó riportereket a vezetőség választotta ki, és ezt próbálta úgy megoldani, hogy egy ember végigvigyen egy sportágat. A Telesport csapatához négy külsős - Hajdú B. István, Csisztu Zsuzsa, Kokas Gergő és Gyulai Miklós - csatlakozik.

A két hét múlva kezdődő athéni játékokról napi tizenöt óra élő közvetítés lesz, amolyan rádiós körkapcsolás szerűen. Komlósi még elmondta: "A magyar televíziózásban eddig egyedülálló, hogy Athénban két helyszínen, így a kinti televíziós központban és az olimpiai faluban is lesz egy-egy stúdió". A munka minden fázisa kintről történik, így Magyarországon szinte csak felkonferálni kell a közvetítés kezdetét.

"Potemkin-olimpia"

Az olimpia ideje alatt minden nap reggel kilenctől este tizenegyig lesz közvetítés, ezeket mindössze a Híradók idejére szakítják meg. Valamennyi esemény az MTV-n lesz látható, ez alól csak egy nap a kivétel, amikor a magyar-német férfi kézimeccset és a Magyarország-Kanada női vízilabda meccset egy időben rendezik, így ekkor az m2 is "besegít". "Ez éppen augusztus 20-ra esik, amikor az ünnepi közvetítések miatt egyébként is nehéz lesz nyomon követni az eseményeket"- mondta a főszerkesztő-helyettes.

Komlósi - aki alig két hónapja járt a helyszínen - úgy véli, amolyan "Potemkin-olimpia" lesz az athéni, azaz ami a tévében látszik, szép és jó lesz, a háttér viszont alig áll: "Amikor legutóbb kint voltam, még hatalmas lemaradások látszottak szinte mindenhol, kivéve a televíziós központot, ahol még azt is megmondták, a falak milyen hőmérsékletűek lesznek. Ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy mindennel kész lesznek a rajtra".

Az áramszünet ellen nincs mentség

A sportriporter úgy érzi, az Athénban tapasztalható áramszüneteket nem lehet kivédeni, ennek ellenére bizakodó, hogy az olimpia alatt nem lesznek ilyen kimaradások. "Miután a képet és a hangot is a szervezőktől kapjuk, így csak bizakodhatunk, hogy nem lesz semmi probléma. Ez azonban már nem rajtunk múlik"- mondta némi aggodalommal a hangjában a riporter, aki az athéni játékokról az asztaliteniszt és az öttusát közvetíti.