Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Huszonhat fős tévéstáb közvetít Athénból

2004.07.28. 10:49
"A Magyar Televíziótól tizenhat riporter, nyolc műszakis és két vágó dolgozik a helyszínen az athéni olimpia alatt. Az eseményről napi tizenöt órát közvetítenek" - nyilatkozta Komlósi Gábor, a Telesport főszerkesztő-helyettese az Indexnek. Szerinte az előkészületekben még mindig hatalmas lemaradások vannak, de biztos benne, a görögök kész lesznek a rajtra, az általa csak Potemkin-olimpiának nevezett játékok kezdetére.
"A Magyar Televízió tervei szerint valamennyi versenyzőnk athéni szereplése képernyőre kerül. Ezen tizenhat riporter, nyolcfős műszaki személyzet és két vágó dolgozik majd a helyszínen" - nyilatkozta az Indexnek Komlósi Gábor, a Telesport főszerkesztő helyettese.

Komlósi elmondta, az utazó keret létszámát a kényszer szülte, hiszen sokkal jobb lett volna több riporterrel és nagyobb technikusi gárdával menni, hiszen például rendezőt nem is tudnak kivinni. Ezért a Vitray, Dobor, Komlósi hármas látja majd el az adásrendezői tisztet.

Sztárgázsi a külsősöknek?
A Mai Nap úgy tudja, a nem telesportos athéni riporterek, Csisztu Zsuzsa és Hajdú B. István naponta ötvenezer forintot számláz az olimpia alatt az MTV-nek, azaz a huszonkét napos kiküldetés alatt fejenként 1,1 millió forintot keresnek majd. A napilap a televízióból származó információk alapján azt írta, emellett - a szokásoktól eltérően - napidíjat is kapnak majd a tévések. Az érintettek a köztévével kötött szerződésbe foglalt titoktartási kötelezettségre hivatkozva nem beszéltek a pénzösszegről, Komlósi Gábor pedig "szemenszedett" hazugságnak nevezte a sztárgázsiról szóló híreket.
Négy külsőssel

Az utazó riportereket a vezetőség választotta ki, és ezt próbálta úgy megoldani, hogy egy ember végigvigyen egy sportágat. A Telesport csapatához négy külsős - Hajdú B. István, Csisztu Zsuzsa, Kokas Gergő és Gyulai Miklós - csatlakozik.

A két hét múlva kezdődő athéni játékokról napi tizenöt óra élő közvetítés lesz, amolyan rádiós körkapcsolás szerűen. Komlósi még elmondta: "A magyar televíziózásban eddig egyedülálló, hogy Athénban két helyszínen, így a kinti televíziós központban és az olimpiai faluban is lesz egy-egy stúdió". A munka minden fázisa kintről történik, így Magyarországon szinte csak felkonferálni kell a közvetítés kezdetét.

"Potemkin-olimpia"

Az olimpia ideje alatt minden nap reggel kilenctől este tizenegyig lesz közvetítés, ezeket mindössze a Híradók idejére szakítják meg. Valamennyi esemény az MTV-n lesz látható, ez alól csak egy nap a kivétel, amikor a magyar-német férfi kézimeccset és a Magyarország-Kanada női vízilabda meccset egy időben rendezik, így ekkor az m2 is "besegít". "Ez éppen augusztus 20-ra esik, amikor az ünnepi közvetítések miatt egyébként is nehéz lesz nyomon követni az eseményeket"- mondta a főszerkesztő-helyettes.

Komlósi - aki alig két hónapja járt a helyszínen - úgy véli, amolyan "Potemkin-olimpia" lesz az athéni, azaz ami a tévében látszik, szép és jó lesz, a háttér viszont alig áll: "Amikor legutóbb kint voltam, még hatalmas lemaradások látszottak szinte mindenhol, kivéve a televíziós központot, ahol még azt is megmondták, a falak milyen hőmérsékletűek lesznek. Ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy mindennel kész lesznek a rajtra".

Az áramszünet ellen nincs mentség

A sportriporter úgy érzi, az Athénban tapasztalható áramszüneteket nem lehet kivédeni, ennek ellenére bizakodó, hogy az olimpia alatt nem lesznek ilyen kimaradások. "Miután a képet és a hangot is a szervezőktől kapjuk, így csak bizakodhatunk, hogy nem lesz semmi probléma. Ez azonban már nem rajtunk múlik"- mondta némi aggodalommal a hangjában a riporter, aki az athéni játékokról az asztaliteniszt és az öttusát közvetíti.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.