Lerövidítették a Tour de Hongrie pénteki szakaszát

2004.07.30. 19:02
A rajt után nagy volt a riadalom a Tour de Hongrie mezőnyében, Karcagon ugyanis Lengyel Tamás nagyot bukott. Az FTC nagy reménysége - aki tavaly megnyerte a komlóstetői befutót - kénytelen volt feladni a versenyt, a befutó után kórházba szállították. A futam vége sem alakult zökkenőmentesen, a Bükkben szakadt az eső, a befutóhoz vezető hosszú lejtőn életveszélyes lett volna a kerékpározás, ezért Gayer Tamás versenyigazgató úgy döntött, a bükkszentkereszti hegytetőn lesz a cél. A szakaszgyőzelmet a hajrában rendkívül agilis német Udo Müller nyerte meg, míg az összetettben Remák Zoltán megőrizte előnyét, továbbra is ő viselheti a sárga trikót.
Karcagról rajtolt a Tour de Hongrie negyedik szakasza, s két kört a város területén tett meg a mezőny, de már az első kör végén nagy bukás történt. Éppen a legjobb hazai versenyzőt illető bordó trikóban tekerő Lengyel Tamás járt a legrosszabbul, az FTC menője a mezőnyt kísérő mentőautóban kötött ki. Az első vizsgálatok után űgy tűnik, nem esett komolyabb baja, de a versenyt fel kellett adnia.

Meglehetősen változatos volt az idő, olykor eleredt az eső, máskor kisütött a nap, a Bükkben viszont egyenesen szakadt, ezért a versenyigazgató úgy döntött, 180 helyett 166 kilométeres lesz a szakasz, a befutó pedig a bükkszentkereszti hegytetőn lesz.

A döntést adó-vevőn közölték a csapatvezetőkkel. Mindaddig tartotta magát egy nagyobb szökevénycsapat, de a hajrában a mezőny is felzárkózott. A síkos emelkedőn a német Udo Müller érezte magát a legjobban, a Team RSH versenyzője a szlovák Glajzát és a magyar bajnok Víg Aurélt megelőzve szerezte meg a szakaszgyőzelmet. A sárga trikós Remák Zoltán is az élbollyal ért célba, így megőrizte előnyét az összetettben.

Güttler a táblás-motoros

Ismét itt van a Tour de Hongrie karavánjában a magyar sport egyik kiemelkedő személyisége, az egykori kiváló úszó, az ifjúsági úszóválogatott vezetője, aki ebben az esztendőben is fontos feladatot vállalt magára, ő a táblás-motoros. Güttlerék mérik az időkülönbségeket a mezőny és a szökevények között, majd ezt egy táblán jelzik a kerékpárosoknak, nélkülük bajban lennének a versenyzők.

Igaz ez a többi motorosra is: nyolc rendőrmotoros a veszprémi rajttól a budapesti befutóig végigkíséri a mezőnyt, de az utak biztosításában további húsz kétkerekű vesz részt, a sárga mellényes kísérőmotorosok szállítják az operatőröket és a fotósokat is.

Eredmények, 31. Tour de Hongrie:
4. szakasz a Miskolc Nagydíjért, Karcag-Bükkszentkereszt (166 km): 1. Udo Müller (német) 3:54:02, 2. Glajza (szlovák, Podbrezová) 4 másodperc hátrány, 3. Víg Aurél (P-Nívó-Betonexpressz-FTC 1) azonos idővel.
Összetett verseny a DHL Nagydíjért: 1. (sárga trikóban) Remák Zoltán (szlovákiai, Podbrezová.
Gyorsasági pontverseny a Toyota Nagydíjért: 1. (piros trikóban) Martin Prazdnovsky (szlovák, Podbrezová).
Hegyi pontverseny a Michelin Nagydíjért: 1. (kék trikóban) Phil Thuaux (ausztrál, Cyclingnews.com).
A legjobb magyar kerekes (Port.hu Nagydíj): 1. (bordó trikóban) Víg Aurél