Gyanúsított lett Kenterisz edzője

2004.09.09. 13:35
Gyanúsítottként hallgatják ki a görög államügyészségen Hrisztosz Cekoszt, az athéni olimpia előtt doppinggyanúba keveredett két atléta, Kosztasz Kenterisz és Ekaterini Tanu edzőjét.
A trénernek arról kell számot adnia hétfőn, milyen szerepe volt azoknak a doppingszereket tartalmazó táplálék-kiegészítőknek a behozatalában és forgalmazásában, amelyeket az érdekeltségébe tartozó egyik társaságnál találtak. Emellett Kenterisz és Tanu doppingügyében is válaszokat várnak tőle.

Kenteriszt és Tanut a megnyitó előtti napon, az olimpiai faluban szerették volna ellenőrizni, ám ők - mivel állítólag nem tudtak róla - nem jelentek meg a doppingvizsgálaton, ami elvileg automatikusan kétéves eltiltást von maga után. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság először az eset másnapján várt magyarázatot a sprinterektől, akik azonban előtte rejtélyes motorbalesetet szenvedtek, ezért sem akkor, sem a módosított időpontban, három nappal később nem jelentek meg a tárgyaláson. A férfi 200 m olimpiai bajnoki címvédője és a női 100 m sydneyi ezüstérmese végül a NOB-meghallgatást követően bejelentette, hogy nem indul a játékokon.

Kenterisz később szakított Cekosszal. Az AFP bírósági forrásra hivatkozva egyúttal közölte, az atléta a vallomásában arról beszélt, hogy vakon megbízott edzőjében, és amit adott neki, azt bevette.

Az ügy egyik következményeként szeptember 2-án lemondott Odisszeasz Papatolisz, a görög atlétikai szövetség főedzője. A feladatát 1997 óta ellátó Papadolisz többször hangsúlyozta, hogy tájékoztatta a két atlétát a doppingszűrés időpontjáról. Az érintettek azonban tagadják ezt.