'Megvédjük a tiszta versenyzőket a csalókkal szemben'

2004.09.11. 19:44
Lamine Diack, a Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség (IAAF) elnöke úgy nyilatkozott, szervezet a legjobb a doppingellenes harcban. "Meg akarjuk védeni a tiszta versenyzőket azokkal szemben, akik csalnak" - nyilatkozta szombaton Berlinben, a Golden League-sorozat záróversenyén.
Lamine Diack, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnöke szerint az általa vezetett szervezet példaképül szolgálhat a doppingellenes harcban.

Több atléta is doppinggyanúba keveredett az olimpián

"Az IAAF semmit sem tanulhat más szövetségektől ezen a téren" - jelentette ki Diack Berlinben, ahol vasárnap rendezik meg a Golden League-sorozat záró versenyét. - "Athénban egy munkacsoportot is létrehoztunk. Meg akarjuk védeni a tiszta versenyzőket azokkal szemben, akik csalnak."

Bár már az olimpia előtt doppinggyanúba keveredett görög Kosztasz Kenterisz és Ekaterini Tanu, valamint az aranyérmétől megfosztott diszkoszvető Fazekas Róbert és a kalapácsvető Annus Adrián esete rossz fényt vetett az atlétikára, Diack úgy véli, az IAAF jó bizonyítványt állított ki magáról.

Az IAAF négy évre tiltaná el a lebukottakat

Emlékeztetett rá, hogy az IAAF doppingvétség esetében négyéves eltiltással él, de a büntetést az egységes doppingkódex kialakításánál két évre csökkentették.

Pillanatnyilag a fent említett futópáros, illetve a két magyar nehézatléta ügye van függőben. Ellőbiek doppinggyanúba keveredésük után visszaléptek a versenyzéstől, míg a magyaroktól elvette az athénban nyert aranyéret a NOB (Nemzetközi Atlétikai Bizottság), ám az IAAF még egyiküket sem tiltotta el a versenyzéstől.