'Utáltam legyőzni a magyarokat'

2004.09.15. 10:11
A magyar származású amerikai úszópápa, Jon Urbanchek nyolc olimpiai bajnokot nevelt. A Michigan államban élő hatvannyolc éves szakember az athéni olimpia után vonult vissza. Az Indexnek adott interjújában elmondta: bántja, hogy már nem beszél jól magyarul, de mindig magyarnak tartja magát. A sportautókért már nem bolondul úgy mint korábban, a lovak és a Costa Rica-i horgászat ugyanakkor még mindig a hobbijai közé tartozik.
A Miskolcon született Urbanchek János huszonegy évesen, 1957-ben távozott Magyarországról, majd Amerikában, Michiganben kapott ösztöndíjat. Itthon nem tartozott a jeles úszók közé, bár az ifjúsági és junior bajnokságok rendszeres résztvevője volt.

Már '76-ban olimpiai bajnoki címet szerzett tanítványa

Amerikában is tovább versenyzett, és az első sikereit ott érte el. Az egyetemi bajnokságokon benne volt a győztes csapatban, kedvence a leghosszabb olimpiai úszószám, az 1500 méteres gyorsúszás lett. "Nagyon büszke vagyok arra, hogy valamelyest az én teljesítményemnek is köszönhetően négy éven keresztül uraltuk az egyetemek versenyét" - mondta az Indexnek az időközben már Jon Urbanchek néven ismertté vált versenyző.

'62-ben szerzett testnevelői diplomát és még abban az évben munkába is állt egy anaheimi középiskolába. Az úszásoktatást is ebben az iskolában kezdte. "Ekkor párhuzamosan az Anaheim Aqualics nevű úszóklub szerződtetett edzője lettem, és munkához láttam. Kezdetben kevés gyerekkel dolgoztunk, és életem legnagyobb szerencséjére, hogy korán kitűnt a tanítványaim közül Rodney Strachan, aki a montreali olimpián 400 vegyesen világcsúccsal nyert aranyérmet" - emlékezett vissza edzői tevékenységének kezdetére. Urbanchek szinte egész életét Michiganben töltötte, leszámítva egy négyéves kitérőt '78 és '82 között, amikor a Long Beach State University alkalmazta.

Urbanchek az athéni olimpiára utazó tanítványaival

Strachan sikere hozta meg számára az áttörést, hogy aztán még hét olimpiai bajnok kerüljön ki a kezei közül, és az egyetemről. '92-ben, Barcelonában a mellúszó Mike Barrowman - az ő felkészítésében Nagy József is aktívan részt vett - Rózsa Norbertet legyőzve lett a 200 méteres mellúszás legjobbja, Atlantában a szintén mellúszó Jeremy Linn a vegyesváltó tagjaként állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, míg Tom Dolan a 400 vegyesen bizonyult a legjobbnak, világcsúccsal.

Klete Keller a váltóban Thorpe-ot is legyőzte

Sydneyben ugyancsak a világ akkori legjobb eredményével Tom Malchow lett olimpiai bajnok 200 pillangón, míg Athénban a 4x200-as gyorsváltó tagjai közül három volt Urbanchek-növendék. Peter Vanderkaay másodikként, Klete Keller pedig befejező emberként úszott és ő hajrázta le az ausztrál Ian Thorpe-ot. A tartalék Dan Ketchum volt, aki a délelőtti előfutamban Michael Phepset helyettesítette. (Ők nyolcan természetesen másszínű érmek halmozásában is jelentős részt vállaltak.)

Urbanchek összesen 34 olimpikon felkészítésében vett részt és idén szerezte meg választott hazájában a Magyarországon címzetes mesteredzőként értékelhető fokozatot. "A jól sikerült olimpia után éreztem úgy, hogy visszavonulok, részint mert 68 éves lettem, és bőven elég már csak három hónapot dolgozni, részint mert ezek után az edzők felkészítésében vennék részt" - magyarázta az Indexnek.

Tudomány, művészet, szorgalom

Elárulta azt is, hogy a lánya néhány napja ment férjhez, így különösen boldog mostanában, bár megrázta Széchy Tamás halálhíre, aki jó barátja volt, és mindig tartotta vele a kapcsolatot. "Amikor Amerikában járt, rendszerint találkoztunk, beszélgettünk a szakmáról, a módszerekről. Az úszás történetének egyik legnagyobb edzője távozott közülünk" - mondta.

Edzői hitvallásáról úgy vélekedett: mindig szem előtt tartotta, hogy a művészet és a tudomány is kellő mértékben helyet kapjon a felkészítésben. "Általában fanatikus, borzasztó szorgalmas versenyzőim voltak, de persze a vízfekvésükre, a technikájukra is komolyan figyelni kellett, mert a várva várt siker enélkül elképzelhetetlen" - tette hozzá.

Harmincnyolc éve házas, felesége a military szerelmese

Legkedvesebb tanítványának egyébként Rod Strachant tartotta, akit nyolcéves korától fogva nevelt, és most is kiváló a viszony közöttük. "Igazi versenyző alkat volt, nyerő típus a javából, de ebben nem különbözött a többiektől. A szemem előtt nőtt föl, és persze ő volt az első olimpiai aranyérmes tanítványom, így különösen kedves nekem" - értékelt. Urbanchek ügyelt arra, hogy ez a tulajdonság valamennyi versenyzőjében maximálisan benne legyen, de a csapatszellemet ugyanilyen fontosnak tartotta.

A pillanatnyilag egy Ann Arbor nevű kisvárosban élő Urbanchek harmincnyolc éve házas, felesége, Melanie - akinek magyarok voltak a nagyszülei -, még jelenleg is military versenyeken indul. "A két lovunkkal ebből adódóan ő törődik, míg én szabadidőmben leginkább horgászni szoktam valahol Costa Rica partjainál" - avatott be legfőbb hobbijába. Korábban bolondult a sportautókért, megszámlálni sem tudta, mennyit vásárolt, de ez a szerelem már lanyhult. Lánya másfél hete ment férjhez.

"Mondták sokan, hogy mindent elértem amit lehet, csak amiatt lehetne hiányérzetem, hogy fiam nem született. Erre én mindig úgy feleltem, ha vér szerinti nem is volt, az uszodában mindig volt legalább harminc fiam. Mert tényleg apaként szerettem őket" - ismertette felfogását.

Mindenkor szurkolni fog a magyaroknak

Az Indexnek azt is kifejtette, két dolog bántja az életében. "Utáltam, ha magyarokat kellett legyőzniük a tanítványaimnak, emellett hibásnak érzem magam abban, hogy már nem tudok folyékonyan tökéletesen beszélni magyarul" - jelentette ki, de gyorsan megjegyezte, most is magyarnak tartja magát, és ezen semmi nem változtathat, mint ahogy azon sem, hogy mindenkor szurkolni fog a magyar sportolóknak.

Magyarországra tervei szerint jövőre látogat el tizennégy év után, és szeretne mind a négy még elő unokatestvérével személyesen találkozni.

Jó kezekben van a sportág itthon

Az Athénban szereplő magyar úszóválogatottról elmondta, hogy benyomása szerint ez volt az első igazi magyar csapat. "Korábban magukba forduló emberek alkották a gárdát, most viszont láttam, ahogy beszélgetnek a társaikkal, ellenfeleikkel. Biztos vagyok benne, hogy Magyarországon nagy jövője lesz a sportágnak, mert nagyszerű és fiatal szakemberek kezében van az irányítás" - összegzett.