Elmarad az NHL októberi rajtja

2004.09.16. 12:46
Magyar idő szerint csütörtök hajnalban lejárt az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) klubtulajdonosai és a játékosok közötti kollektív szerződés. Így a hokisok jelenleg jogilag nem tartoznak az NHL-hez - egyszerűen kizárták őket -, és most már szinte biztosra vehető, hogy késik a bajnokság október 13-ára kiírt rajtja.
A négy nagy észak-amerikai profi sportliga - az amerikaifutball (NFL), a baseball (MLB), a kosárlabda (NBA) és a jégkorong (NHL) - a versenyzők és a klubtulajdonosok közötti kollektív szerződés alapján működik.

Mindenre kiterjedő szerződések

Ebben a legapróbb részletekig rögzítik - többek között - a bajnokságok által termelt javak elosztási mértékét, a játékszabályokat, a doppingvizsgálatok módszereit, az újoncoknak adható legmagasabb fizetési összeget, de kitérnek a nézők kiszolgálására, és arra is, hogy a csapatokkal kapcsolatos híreknek milyen gyorsan kell felkerülniük az internetre, és milyen klubrepülőgépen kell utazni a különböző városokba.

A csúszás oka: a pénz

A négy liga működése között vannak különbségek is, például a kosárlabdában meghatározták, hogy egy-egy játékos legfeljebb mennyi pénzt kaphat, hokiban nincs így, és most ez a fő oka az NHL-ben a sztrájknak.

A hokiliga 30 csapata közül csupán féltucat nyereséges, a többiek tíz esztendő alatt összesen 1,8 milliárd dollárnyi veszteséget értek el. Ezért aztán a tulajdonosok új kollektív szerződést kívánnak kötni, azonban a hokisok - akiknek átlagkeresetük 1994 óta 600 ezerről 1,8 millióra nőtt - ebben nem partnerek.

Amennyiben január közepéig nem születik megállapodás, akkor a teljes 2004-05-ös szezont törlik.

Nem az első csúszás

A profiligák közül utoljára az NBA-ben volt ilyen jellegű kényszerszünet. Az 1998-99-es évadban, a klubok az alapszakaszban 82 találkozó helyett 50-et játszottak le.

Az NHL-ben ez a harmadik sztrájk. 1992-ben csak másfél hétig tartott, azonban 1994-ben már 103 napos volt, ezért 468 összecsapást kellett törölni, és a csapatok 84 helyett 48 találkozót vívtak a rájátszás előtt.

Baseballban már nyolc kényszerszünet volt, az egyik viszont két évig (!) tartott. Az amerikaifutballisták négyszer sztrájkoltak, de 1987 óta béke van a játékosok és a klubtulajdonosok között.