Hamilton az olimpián is pozitív vérdopping-mintát adott

2004.09.21. 14:33
A spanyol kerékpáros körverseny, a Vuelta d'Espana nyolcadik szakasza után vérvizsgálatnak vetették alá az etapgyőztes Tyler Hamiltont. A kerékpárosnál kevert vérképet mutattak ki, oka vérátömlesztés lehet, ami doppingvétségnek számít. Az AP hírügynökség szerint az athéni játékok időfutam-győztesének vérképe az olimpián sem volt megfelelő, a B-próbát mégsem végezték el.
A legismertebb francia sportlap, a L'Equipe értesülése szerint pozitív doppingmintát adott Tyler Hamilton a napokban zajló spanyol kerékpáros körverseny nyolcadik szakaszát követő ellenőrzésen, de kedd délre kiderült, hogy az amerikai kerékpáros nem vizelet-, hanem vérvizsgálaton esett át.

A csapat is megerősítette az értesülést

A háromhetes Vuelta d'Espana egyéni indításos időfutamát szeptember 11-én megnyerte az amerikai versenyző, ekkor vitték vérdopping-tesztre, amelyen kevert vérképet mutattak ki nála. Ez arra enged következtetni, hogy vérátömlesztésen esett át.

A pozitív eredményt megerősítette Georges Lüchinger, Hamilton csapata, a Phonak szóvivője is.

Ráadásul az AP amerikai hírügynökség úgy tudja, a sztárnál már az augusztus 19-én, az athéni olimpia időfutama után elvégzett vérteszt is tiltott transzfúziót mutatott. Hamilton, aki aranyérmet nyert a számban, ennek ellenére megtarthatta elsőségét, mert a B-próbát azóta sem végezték el.

A versenyző állítja, nem doppingolt

Mind Spanyolországból, mind Franciaországból próbálták már elérni újságírók a Phonak vezetőit, ám sikertelenül, mígnem délután a szóvivő bejelentette, a gárda kedden 18 órára sajtótájékoztatót hívott össze Zürichbe, melyen ismerteti a szituációt.

Lüchinger egyelőre annyit árult el, hogy Hamilton tagadja a vérátömlesztést, míg a pozitív eredményt az új vérdopping-ellenőrzési módszerrel magyarázza.

"Hamilton volt az első sportoló, akit Athénban az új eljárás szerint vizsgáltak meg. Ha már akkor kimutatták a vérátömlesztés nyomait, érthetetlen, hogy miért nem közölték azóta sem a versenyzővel, illetve hogy miért nem végezték el a B-próbát? Ha valaki doppingolt, azt a lebukás után azonnal közlik az illetővel, vagy rögtön nyilvánosságra hozzák" - nyilatkozta kedden a Phonak sajtóreferense a eurosport.com-nak.

A 31 éves Tyler Hamiltont versenyzőt Lance Armstrong után a legjobb amerikai országúti biciklistának tartják. Évek óta a világ élvonalában van, rendszeresen indul a Tour de France-on, melyen idén egy szakaszt nyert meg. Mind a hegyi etapokon, mind az időfutamokon az élmezőnyben volt, majd néhány héttel később az athéni olimpia egyéni indításos futamán aranyérmet nyert.

A vérátömlesztés egyszerű módszer

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) szabályai szerint a vérátömlesztés minden formája - akár saját, akár valaki más vérével - szigorúan tilos, doppingvétségnek számít. A művelet valójában egészen egyszerű: leveszik a vért a sportolótól, ám szervezete rövid időn belül kitermeli, pótolja a hiányzó mennyiséget. Ekkor a levett vért visszafecskendezik a szervezetbe, így a normálisnál több vére lesz az illetőnek, több vörösvérsejtje, amely több oxigént képes szállítani. A megnövekedett oxigénszint pedig magasabb teljesítőképességet tesz lehetővé. (A lósportokban, a lovaknál már évtizedekkel ezelőtt alkalmazták ezt a módszert.)

Amennyiben a vádak bebizonyosodnak, vagyis a Spanyolországban levett vér B-próbája is pozitívnak bizonyul, Hamilton lesz az első sportoló, aki vérdoppinggal bukott le - írja a gazzetta.it, a milanói Gazzetta dello Sport című napilap internetes oldala.

Ha a csalás bebizonyosodik, a kerékpáros - valószínűleg - athéni aranyának elvételére, és hosszú eltiltásra számíthat.