Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Hamilton az olimpián is pozitív vérdopping-mintát adott

2004.09.21. 14:33
A spanyol kerékpáros körverseny, a Vuelta d'Espana nyolcadik szakasza után vérvizsgálatnak vetették alá az etapgyőztes Tyler Hamiltont. A kerékpárosnál kevert vérképet mutattak ki, oka vérátömlesztés lehet, ami doppingvétségnek számít. Az AP hírügynökség szerint az athéni játékok időfutam-győztesének vérképe az olimpián sem volt megfelelő, a B-próbát mégsem végezték el.
A legismertebb francia sportlap, a L'Equipe értesülése szerint pozitív doppingmintát adott Tyler Hamilton a napokban zajló spanyol kerékpáros körverseny nyolcadik szakaszát követő ellenőrzésen, de kedd délre kiderült, hogy az amerikai kerékpáros nem vizelet-, hanem vérvizsgálaton esett át.

A csapat is megerősítette az értesülést

A háromhetes Vuelta d'Espana egyéni indításos időfutamát szeptember 11-én megnyerte az amerikai versenyző, ekkor vitték vérdopping-tesztre, amelyen kevert vérképet mutattak ki nála. Ez arra enged következtetni, hogy vérátömlesztésen esett át.

A pozitív eredményt megerősítette Georges Lüchinger, Hamilton csapata, a Phonak szóvivője is.

Ráadásul az AP amerikai hírügynökség úgy tudja, a sztárnál már az augusztus 19-én, az athéni olimpia időfutama után elvégzett vérteszt is tiltott transzfúziót mutatott. Hamilton, aki aranyérmet nyert a számban, ennek ellenére megtarthatta elsőségét, mert a B-próbát azóta sem végezték el.

A versenyző állítja, nem doppingolt

Mind Spanyolországból, mind Franciaországból próbálták már elérni újságírók a Phonak vezetőit, ám sikertelenül, mígnem délután a szóvivő bejelentette, a gárda kedden 18 órára sajtótájékoztatót hívott össze Zürichbe, melyen ismerteti a szituációt.

Lüchinger egyelőre annyit árult el, hogy Hamilton tagadja a vérátömlesztést, míg a pozitív eredményt az új vérdopping-ellenőrzési módszerrel magyarázza.

"Hamilton volt az első sportoló, akit Athénban az új eljárás szerint vizsgáltak meg. Ha már akkor kimutatták a vérátömlesztés nyomait, érthetetlen, hogy miért nem közölték azóta sem a versenyzővel, illetve hogy miért nem végezték el a B-próbát? Ha valaki doppingolt, azt a lebukás után azonnal közlik az illetővel, vagy rögtön nyilvánosságra hozzák" - nyilatkozta kedden a Phonak sajtóreferense a eurosport.com-nak.

A 31 éves Tyler Hamiltont versenyzőt Lance Armstrong után a legjobb amerikai országúti biciklistának tartják. Évek óta a világ élvonalában van, rendszeresen indul a Tour de France-on, melyen idén egy szakaszt nyert meg. Mind a hegyi etapokon, mind az időfutamokon az élmezőnyben volt, majd néhány héttel később az athéni olimpia egyéni indításos futamán aranyérmet nyert.

A vérátömlesztés egyszerű módszer

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) szabályai szerint a vérátömlesztés minden formája - akár saját, akár valaki más vérével - szigorúan tilos, doppingvétségnek számít. A művelet valójában egészen egyszerű: leveszik a vért a sportolótól, ám szervezete rövid időn belül kitermeli, pótolja a hiányzó mennyiséget. Ekkor a levett vért visszafecskendezik a szervezetbe, így a normálisnál több vére lesz az illetőnek, több vörösvérsejtje, amely több oxigént képes szállítani. A megnövekedett oxigénszint pedig magasabb teljesítőképességet tesz lehetővé. (A lósportokban, a lovaknál már évtizedekkel ezelőtt alkalmazták ezt a módszert.)

Amennyiben a vádak bebizonyosodnak, vagyis a Spanyolországban levett vér B-próbája is pozitívnak bizonyul, Hamilton lesz az első sportoló, aki vérdoppinggal bukott le - írja a gazzetta.it, a milanói Gazzetta dello Sport című napilap internetes oldala.

Ha a csalás bebizonyosodik, a kerékpáros - valószínűleg - athéni aranyának elvételére, és hosszú eltiltásra számíthat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.