Lékó ötödik a világranglistán

2004.09.24. 10:19
Lékó Péter az ötödik, Polgár Judit pedig minden idők legmagasabb női Élő-pontszámával tizenharmadik (a nők között természetesen első) az idén először nyilvánosságra hozott sakkvilágranglistán. Lékó az Index érdeklődésére elmondta: boldog, de a világbajnoki cím elnyerése a legfontosabb számára.
"Az év elejét edzésekkel töltöm, ezúttal kihagyom a wijk an zee-i tornát" - mondta az Index érdeklődésére Lékó Péter. A legerősebb magyar sakkozó tavaly, a dortmundi szupertorna megnyerésével szerzett jogot arra, hogy Vlagyimir Kramnyikkal megmérkőzzön a hagyományos világbajnoki címért. A sakkolimpián éltáblása volt az ezüstérmes magyar csapatnak, és 2736 Élő-pontjával az ötödik helyre rukkolt előre a világranglistán.

Bizonytalan a döntő időpontja

Az élmezőny
1. Kaszparov (orosz) 2847 pont
2. Kramnyik (orosz) 2807
3. Anand (indiai) 2753
4. Topalov (bolgár) 2743
5. Lékó 2736
6. Adams (angol) 2734
7. Ponomarjov (ukrán) 2734
8. Barejev (orosz) 2729
9. Sirov (spanyol) 2723
10. Griscsuk (orosz) 2712
..13. Polgár Judit 2700
..26. Almási 2676
..71. Ács 2623
"Természetesen örülök, hogy az ötödik helyre sikerült előrelépnem, hiszen tavaly még nem voltam az első tízben sem" - magyarázta a szuperbajnokságon második helyezést elérő szegedi versenyző. "Ám nem értékelhetem túl a ranglistát, ez a helyezés lényegtelen a világbajnoki döntő szempontjából" - folytatta.

A döntővel kapcsolatosan megjegyezte, hogy a helyszínre eddig még nem érkezett konkrét ajánlat, és így bizonytalan az időpontot is, ami kicsit nyugtalanítja, mert megnehezíti a forma időzítést, és az egész felkészülést.

Linaresben három világbajnokkal is mérkőzik

Lékó úgy tudja, hogy Magyarországról eddig nem érkezett ajánlat a rendezésre, amely körülbelül félmillió dollárba (110-120 millió forintba) kerül. Nem hivatalos jelentkezők viszont már vannak, de még korai bármit is mondani. Annyi azonban biztos: az eredeti áprilisi időszak helyett legkorábban május végén, vagy júniusban kerülhet sor az összecsapásra.

Legközelebb a februárban rendezendő linaresi szupertornán ül asztalhoz a magyar játékos, amelyiken Kaszparov mellett ott lesz Kramnyik is, és a világbajnok ukrán Ponomarjov is jelezte részvételét. "Nem hivatalos világbajnokságnak tekinthető a viadal, presztízsmeccsek sorát fogom vívni, és kétségkívül nagy önbizalmat adhat, ha ezeket sikerrel zárom.

Polgár történelmet írt

Polgár Judit 2700 ponttal rendelkezik, és ezzel a női mezőnyben minden idők legmagasabb pontszámát érte el.